İstanbul Turizm Fuarı (ITF) 9-10 Ekim tarihleri arasında Yenikapı-Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirildi. Binlerce turizmcinin yanı sıra STK'ların ve kamu kurumlarının da katılım sağladığı fuarın açılışına İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Dream Project CEO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi Volkan Ataman, Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sezgin Yılmaz, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) Genel Müdür Yardımcısı Elif Balcı Fisunoğlu, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) Başkanı Oya Narin, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Bahadır Yaşık, KKTC Başbakanı Ünal Üstel ve KKTC Başbakan Yardımcısı Fikri Ataoğlu katıldı.
Fuarın açılışında yapılan konuşmalarda, hem İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun hem de TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya'nın turizm politikalarının tek bir merkezden belirlenmesine karşı eleştirileri dikkat çekti.
Ataman: İstanbul Turizm Fuarı 1,5 kat büyüdü
Toplantının açılış konuşmasını yapan Dream Project CEO'su Volkan Ataman, Sektörün sorunlarına çözüm arayan ve sektördeki yenilikleri sektör paydaşlarıyla buluşturan ITF’nin en büyük hedefinin dünyanın 3 büyük turizm fuarından biri olmak olduğunu belirtti. Ataman, "Bunun için çalışıyoruz ve ciddi destek alıyoruz. Fuarımız geçen seneden bu yana 1,5 kat büyüdü. Fuarımız sadece turizm profesyonellerine özel düzenleniyor. B2B odaklı. Gelişmeye önem veriyoruz. İki ayrı salonumda Turizm Zirvesi ve Gastronomi Zirvesi kapsamında sektör temsilcilerimiz deneyimlerini paylaşacaklar. Turizm alanında 56, gastronomi alanında ise 18 tane konuşmacımız var. 37 ülkeliden husted buyer ağırlıyoruz. Tur operatörleri ve seyahat acenteleri burada. Fuarda ciddi büyüklükte bir ticari hacim oluşacak." dedi.
"Turizme 1 milyar dolarlık kaynak ayıracağız"
Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sezin Yılmaz ise, turizmin tüm sektörleri etkileyen devasa bir ekosistem olduğunu kaydeden Yılmaz "Ülkemizdeki turizmin geçmişine baktığımızda sadece rakamsal değil ülkenin yaşantısı da doğrudan etkilediğiniz, sağlık eğitim ve diğer sektörlere baktığımızda da büyük gelişim sağladı." dedi.
İş Bankasının turizmde güçlü bir irade ortaya koyduğunu kaydeden Yılmaz" İki yıllık bir süreçte 1 milyar dolarlık bir kaynak ayıracağımız açıklamıştık. Özel kredi ve ürün çeşitleriyle turizm sektörünün yanında olmaya, otel yatırımlarından enerji yatırımlarına kadar turizm sektörünün ihtiyaçlarına dokunmaya devam ediyoruz. tüm sektörü analiz etmek, paydaşlarla aynı dili konuşabilmek gibi misyonla çalışmaya başladık ve turizm ihtisas birimini kurduk. Bununla beraber turizm ihtisas birimizin saha yansımasını göstermek amacıyla Turizm İhtisas Şubemizi mart 2024’te Antalya’da açtık. İkinci şubemizi İstanbul’da açacağız. Sektörü bir turizm ekosistemi ele alıyoruz. Antik kentlerde yapılan kazı çalışmalarına destek veriyoruz. turizm ekosisteminin tüm paydaşlarının yanındayız." diye konuştu.
"İmamoğlu: Her konunun Ankara'ya gönderilmesi doğru değil"
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise konuşmasında turizmde ortak akılın ve yerellerin önemine dikkat çekti. Turizm ile ilgili tüm kararların Ankara'da alınmasının doğru olmadığını ifade eden Ekrem İmamoğlu "Tanıtım ajanslarıyla sadece 2 toplantıya katılmış olan biri olarak söyleyeceğim konuların her birinin toparlanıp Ankara’ya gönderilmesinin doğru olmadığını belirtmek istiyorum. Her şehrin aynı şeyi yapabilmesi yerel de karakterin olması gerek. Bu alanda yapılan iyi bir şeyi asla kenara itmeden alkışlıyorum. Bir takım kaygılar, bir takım kişisel ortaya konan tavrılar, siyası atmosfer aslında meseleyi tıkayan unsurlar. bunları konuşmazsak olmaz. Bütün bunları düzeltirsek meselenin gerçek sahibine meseleyi teslim etmiş oluruz. Devletin gücü o ülkenin 86 milyon vatandaşından gelir. Her insan kendine güvenmeli ancak toplum öyle güçlü olabilir. Turizm bu alanda inanılmaz fırsatlarla dolu. En güçlü sahalardan olduğumuz biri. Tek sorunu var bir araya gelememe. Bu memleket hepimiz. Her şeyi ben bilirim ben yaparım demeyecek, milletin aklına güvenecek. Bunun adı demokrasidir, Cumhuriyettir." değerlendirmesini yaptı.
Bağlıkaya: Merkezi kararlar turizmi sağırlaştırıyor
TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya da destinasyonlar arasında rekabetin arttığını söyledi. Bir yandan yeni destinasyonların ortaya çıktığını, bir yandan da bazı destinasyonlarda aşırı turizm protestolarının yaşandığını kaydeden Bağlıkaya, bu nedenle turizme dayatılan merkezi kararların sektörü dilsizleştirdiğini anlattı. Turizm gelirinin adil dağılımı noktasında sorunlar yaşandığını ifade eden TÜRSAB Başkanı "Turizmin yıl geneline yayıldığı bir model oluşturmalıyız. Tek bir merkezden yapılan tanıtım modellerinden vazgeçmeliyiz. Türk turizminin geleceği için kararları beraber vermeliyiz. Nereye gideceğimizi doğru planlamalıyız. Sadece sorunu değil çözümü de söylemeye gayret ediyoruz. Tüm katılımcılara verimli bir fuar diliyorum." diye konuştu.
Yıldız isimler turizm zirvesinde bşr araya geldi
Fuarla eş zamanlı olarak gerçekleştirilen ‘Turizm Zirvesi’nde, spor turizmi oturumunda Beşiktaş Başkanı Hasan Arat, Muğla, Adana ve Çeşme Belediye Başkanları, Kırgız Tur Organizasyonları Birliği Başkanı, Cape Town Ekonomik Büyüme Komitesi Üyesi ve Endonezya Tur Operatörleri ve Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı’nın yanı sıra turizm sektörünün önde gelen üst düzey yetkilileri, ulusal ve uluslararası pek çok değerli isim yer aldı. Zirvede, 12 konu başlığı altında turizm sektöründeki yeni trendler belirlenip 2024 yılı sezonu değerlendirilirken, 2025 yılı beklentileri masaya yatırıldı. Üç ana oturumun yanı sıra, sürdürülebilir turizm, sinema sektörünün turizmdeki yeri ve önemi, sağlık turizmi, spor turizmi, yapay zeka, belediye başkanları ile destinasyonlar, Avrupa-Türkiye Turizm Forumu ve Ülkeler Oturumu gibi sektörü kapsayıcı ve katılımcılara ilham verecek oturumlar da yer aldı. Zirvede bu yıl sinema ve dizi sektörünün de özel bir oturumla ele alındığını anlatan Volkan Ataman, “Dizi ve sinema sektörünün turizme katkısı yadsınamaz. O nedenle bu konuyu özel bir oturumla ele aldık. Bu oturumda psikiyatrist, aynı zamanda yazar ve senarist Gülseren Budayıcıoğlu ile Star TV Genel Yayın Yönetmeni Şebnem Aksoy, Türk sinema ve dizi oyuncuları Gülçin Santırcıoğlu ve Gözde Kansu bizlerle oldu" dedi.
Gastro Travel Summit
Türkiye'nin özgün lezzetlerini küresel çapta tanıtmak amacıyla bu yıl 'Gastronomi Turizmi' teması da İstanbul Turizm Fuarı'nda yer aldı. Anadolu'nun zengin mutfak kültürlerinin "Kardeş Mutfaklar" başlığı altında tanıtıldığı fuar süresince yoğun ve zengin bir programa sahne olurken Volkan Ataman “Ünlü şeflerin rehberliğinde gerçekleştirilen atölye çalışmaları ile ziyaretçilere eşsiz tatlar sunduk. Gastronomi tutkunlarının damaklarında unutulmaz tatlar, hafızalarında keyifli anlar bıraktık” dedi.
Gastro Travel Summit adı ile gerçekleşen oturum ve workshoplarda yer alan şeflerin bir kısmı: Murat Aslan, Cüneyt Asan, Özlem Mekik, Hamza Kalkan, Esra Torlak, Şenol Demirtaş, Erkan Yeşil, Hazer Amani, Cenk Atalay, Onur Babacan, Muhittin Fidan, Mehmet Butcher, Doğa Citci, Yıldız Öz, Samaha, Bedri Usta, Hasan Usta Kebap (İzzettin), Önder Köse.