Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2 Temmuz 2024 tarihinde seyahat acentelerine gönderilen yazıda, Bakanlıktan işletme belgesi almayan tesislerin faaliyette bulunmalarının mümkün olmadığı belirtilerek, acentelerin bu tesislerin reklam, tanıtım, pazarlama ve satışını yapmamaları, bu tür ilanları ivedilikle yayından kaldırmaları istenmişti. Yazıyla birlikte, belgesiz faaliyet gösteren otellerin isimlerinin bulunduğu bir de liste paylaşılmıştı.
Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürü Neşe Çıldık imzasıyla seyahat acentelerine gönderilen yazıda şu ifadelere yer verilmişti:
"2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanununun 5 inci maddesinde yetkili idare tarafından işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilen konaklama işletmelerinin bu ruhsatı aldıkları tarihten itibaren altı ay içinde Bakanlığımızdan turizm işletmesi belgesi almaları zorunlu tutulmuş, bu belgeyi yasal süre içerisinde alamayan konaklama tesisleri ile basit konaklama turizm işletmesi belgesi bulunmayan tesislerin faaliyette bulunamayacakları; Kanunda belirtilen süreler içerisinde turizm işletmesi belgesi almayan konaklama işletmelerinin işyeri açma ve çalışma ruhsatlarının iptal edileceği düzenlenmiştir.
Buna göre; Bakanlığımıza iletilen ve yapılan ön incelemede belgesi bulunmadığı tespit edilen yazımız ekli listede bilgileri yer alan tesisler ile bu liste dışında olup da Turizm İşletmesi Belgesi ve Basit Konaklama Turizm İşletmesi Belgesi bulunmayan işletmelerin yasal olarak faaliyette bulunmaları mümkün olmadığından, bu işletmelerin reklam, tanıtım, pazarlama ve satışlarının yapılmaması ve yapılan var ise tarafınızdan ivedilikle kaldırılması gerekmektedir.
Aksi halde hakkınızda yasal işlem uygulanacağı hususunda bilgilerinizi ve gereğini önemle rica ederim.”
Bakanlık tarafından yayınlanan belgesiz otellerin bulunduğu listede, 78 kişinin hayatını kaybettiği Grand Kartal Otelin de bulunduğu ortaya çıktı. Kısa Dalga’da yer alan habere göre, Grand Kartal Otel yangından en az altı ay önce turizm belgesini kaybederek ‘kaçak’ duruma düşüt. Yani normal şartlarda tesisin faaliyette bulunmaması gerekiyordu.
Haberin devamında şu ifadelere yer verildi:
Oteli kaçak duruma getiren süreç Turizmi Teşvik Kanunu’nun 2021 yılında değişen beşinci maddesine göre teşviklerden yararlanmak için turizm yatırım belgesi ya da işletme belgesi alınması zorunluluğu ile başladı.
Buna göre, İl Özel İdaresi tarafından işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilen tesislerin de altı ay içinde Bakanlıktan Turizm işletme belgesi alması gerekiyordu.
Bu Turizm Bakanlığı’nın veritabanında da “Grand Kartal Otel-Kartal I- Kartal II-Oberj” adıyla 1181 belge numarasıyla ve “Bolu Merkez” adresiyle yer alıyordu. Alıyordu, çünkü 23 Ocak tarihine kadar sitede yer alan ve aynı gün ekran görüntüsünü aldığımız bu kayıt, 24 Ocak günü alelacele silindi. Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, önce Bolu Belediyesi’ni sonra Bolu İl Özel İdaresi’ni hedef gösterirken emrindeki memurlar yanan otelin kayıtlarını siliyordu.