Turizm Ekonomi
İki yıldır üst üste resesyon yaşanan Almanya'da turizm sektörü alarmda. Seyahatin giderek daha pahalı hale geldiğine dikkat çeken turizmciler otomotiv ve kimya sektörlerinde yaşanan krizler, iflas, yüksek enflasyon ve işsizlik rakamlarından dolayı Almanya'da ekonomik durumun iyi olmadığını düşünüyor.
Sektörde ihtiyatlı iyimserlik
Alman iş ve turizm dergisi fvw'nin haberine göre, turizm sektöründe işler hala nispeten iyi gittiğini belirten turizmciler, satışların 2019 seviyesine ulaştığını hatta aştığını ifade etti. Alman Seyahat Birliği Başkanı Norbert Fiebig de sektörün mevcut durumu ve ileriye dönük görünümünün iyi olduğunu söylüyor.
Almanya seyahat şampiyonluğu unvanını kaybetti
Bununla birlikte bazı turizmcilerin gelecek konusunda alarmda olduğu ifade ediliyor. DRV Capital Congress'in katılımcılarından Schauinsland Reisen CEO'su Gerald Kassner eskiden dünya seyahat şampiyonu olan Almanya'nın artık bu unvanını kaybettiğine dikkat çekti. Gerald Kassner turizm sektörünün kendisinin kontrolü dışında gelişen olaylardan çok fazla etkilendiğine de dikkat çekti.
Satış gelirlerinin büyük ölçüde otel ve uçak bileti fiyatlarının artmasından kaynaklandığını ifade eden Alman Seyahat Birliği (DRV) Başkanı Norbert Fiebig, kruvaziyer tatillerindeki artışa dikkat çekti. Fiebig, giderek daha fazla ailenin bu tatil türünü tercih ettiğinin de altını çizdi.
Maliyetler çok yüksek
Eurowings CEO'su Jens Bischof ise "İnsanlar seyahat etmek istiyor. Ancak sorun şu ki Almanya'da maliyetler çok yüksek ve bu da fiyatları yukarı çekiyor. Ryanair yüksek maliyetler nedeniyle bir dizi Almanya lokasyonunda servisleri durdurdu. Yüksek maliyetler nedeniyle bazı hava yolları Almanya servislerini durduruyor." şeklinde konuştu.
Yolcu vergisi İspanya'da 4, Almanya'da 30 euro
Aynı zamanda Alman Havacılık Birliğinin de (BDL) Başkanı olan Bischof "Almanya havalimanlarında maliyetler neredeyse 2019'un iki katına çıktı ve diğer Avrupa ülkelerinden kat kat fazla. Örneğin Almanya'da 30 euro olan hava yolu yolcu vergisi İspanya'da sadece 4 euro. Dahası, 2025'ten itibaren hayata geçirilecek 'sürdürülebilir yakıt' planından dolayı Almanya'da hava yolunu kullanmak daha pahalı hale gelecek. " diye konuştu.
Paket tur ücretinin yüzde 1'i seyahat sigortasına gidiyor
Bu tip adımların tur operatörlerinin işlerini zorlaştırdığını belirten Dertour Orta Avrupa CEO'su Ingo Burmester da "Seyahat sektöründe kar marjları çok zayıf. Paket turlar daha da pahalı hale gelirse, paket turun en büyük avantajlarından biri olan 'cazip fiyat' geride planda kalmaya başlayacak. Şu anda paket tur fiyatının yüzde 1'i Seyahat Garanti Fonuna ödeniyor. Örneğin 2 bin euroluk bir paket tur için sigortaya 20 euro ödenmesi seyahati daha pahalı hale getiriyor." yorumunu yaptı.
Paket tur için yeni tanım
Paket tatil için yeni bir tanıma ihtiyaç olduğunun altını çizen Ingo Burmester, "Paket tur seyahatte altın standart demektir. Ancak biz bunu bu şekilde satmıyoruz. Bu nedenle paket tatile yeni bir isim bulmak gerekiyor. Çünkü şu anda paket attil 'modası geçmiş bir tatil türü' olarak görülüyor." değerlendirmesini yaptı.
Seyahat sektörünün Alman ekonomisinin omurgasını oluşturduğunu ileri süren Lufthansa Grubunun CEO'su Markus Orth, koronavirüs pandemisinin bitmiş olmasına rağmen sektörün hala eski seviyelerin uzağında olduğunu belirtti. Orth "Eğer şirketler yeniden seyahat etmeye başlarsa herkes kazanır.O nedenle vergilerin daha adil düzeylerde olması gerekiyor." diye konuştu.