Enflasyona bağlı maliyet artışı nedeniyle yükselen fiyatlar sonucu iç pazarın, baskılanan döviz kurları nedeniyle dış pazarın daraldığı Çeşme ve Bodrum’da turizmcilerin dertli olduğu, ağustos ayı itibariyle dolulukların yükseldiği Antalya’da ise yüzlerin güldüğü belirtiliyor.

“Antalya’ya gelen ziyaretçi sayısı 10,5 milyonu aştı”

Habertürk’ten Ahmet Hamdi Girgin’e konuşan  Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu, bu hafta itibariyle Antalya’ya gelen turist sayısının 10,5 milyonu aştığını belirtti. Bunun yüzde 10’luk bir artışa tekabül ettiğini kaydeden Kavaloğlu, transit yolcular ve gurbetçilerle birlikte bu yıl 17 milyon ziyaretçi sayısına ulaşmayı hedeflediklerini ifade etti.

“Rezervasyonlarla ilgili bir sorun yok”

FTI’ın iflası, Avrupa Şampiyonası ve Paris Olimpiyatlarının turizmi olumsuz etkilediğini ancak temmuzun ilk haftasından itibaren yüksek sezon şartlarının geliştiğini ifade eden Kavaloğlu, rezervasyonlar konusunda ciddi bir problemlerinin olmadığını söyledi. Kavaloğlu “Erken rezervasyonlar olmasaydı biz bu sene çok zorlanırdık. Bir de yurtiçi pazar da hiç kötü gitmiyor. Yurt içi pazar çok iyi gidiyor. Erken rezervasyonla yüzde 70-80 daha indirimli fiyata satın alma imkanları oldu.” ifadelerini kullandı.

“Euro kuru yüzde 15, maliyetler yüzde 80-100 arttı”

Döviz kurlarının düşük olmasının turizmciyi zorladığını yineleyen AKTOB Başkanı gelirler belli oranda artarken giderlerin maksimum oranda arttığını söyledi. Kavaloğlu “Biz fiyatlarımızı döviz bazında daha fazla yükseltmemeliyiz. Avrupa'daki enflasyonun üzerinde dövize yüklenemeyiz ama bizim enflasyonumuz... Euro kurundan yüzde 15 kazanmışız, yüzde 15 de zam yapmışız ama maliyetlerimiz yüzde 80-100 artmış. Finansal anlamda açıklanabilir bir tarafı yok.” dedi.

Sezon sonuna yaklaşıldı, fiyatlar düştü”

TÜRSAB İzmir BTK Başkanı Kıvanç Meriç ise sezonun sona yaklaştığını ve fiyatların düşmeye başladığını söyledi. Bununla birlikte iç ve dış pazarda bir hareketlenme olduğunu belirten Meriç “Yaz uzadığı için sezon uzadı. Fiyatlar eylül ayına girdiğimizde yüzde 25-30 düşüyor. Ekim ayında daha da hızlanacaktır. Yani sezon sonunu güzel kapatırız diye umut ediyorum. Tabii üzüldüğümüz nokta, temmuz-ağustos gibi en önemli 2 ayı çok verimli bir şekilde kapatamamamız. Tabii fiyatlar nedeniyle oldu bu. Bu sene temmuz-ağustosta fiyat avantajımızı kaybettik. Bizim en büyük avantajımız oydu.” diye konuştu.

“Turizm hedefleri yüzde 10-15 sapabilir”

Yaşanan gerileme nedeniyle yıl sonu turizm hedeflerinde yüzde 10-15 sapma olacağını savunan Meriç “ Şu an bile o rakamlar kendini göstermeye başladı. Genel olarak konuşuyorum, bu bölge zaten handikaplı bölge. Antalya bölgesi dolmadan bu bölgenin dolması zor.  Antalya'da sezon 7-8 ay iken İzmir bölgesinde, Ege Bölgesi'nde 5 ay, 6 ay en fazla. Dolayısıyla bu maliyeti de artıran bir faktör. Ben genel Türkiye için konuşuyorum, umarım yanılırım.” şeklinde konuştu.

“Bodrum’da otel dolulukları yüzde 100’e ulaştı”

TÜRSAB Bodrum BTK Başkanı Mustafa Demir şu anda otellerdeki dolulukların yüzde 100’e yakın olduğunu bildirdi. Demir “Çünkü otelciler bayram döneminde bekledikleri ilgiyi alamadıkları için fiyatlarda indirime gittiler. O indirim de piyasada ilgi gördü. Hatta beklenen o ki eylül ayında yabancı turist akışında halihazırdaki sayıların biraz daha üzerine çıkılacak. Zaten şu andaki rakamlarımız geçen yılın yüzde 10-15 üzerinde. Yabancı turist bazında gelişler, uçak planlamaları 2 sene önceden yapıldığı için öyle günübirlik reaksiyon vermez.” ifadelerini kullandı.

Turizmde maaşlar düşük personelin gözü yurt dışında Turizmde maaşlar düşük personelin gözü yurt dışında

“Dünyanın hiçbir yerinde adisyon paylaşan bir millet yok”

Türkiye’nin pahalı olduğuna dair haber ve paylaşımlar nedeniyle fiyat konusunda algıda seçicilik oluştuğunu anlatan Mustafa Demir “ Avrupa'da restorana girmeden önce size bir menü veriyorlar, fiyatlara bakıyorsunuz, seçiyorsunuz, ona göre uyarsa giriyorsunuz. İngilizler, burada mekanlara girerken diyor ki 'Biz 4 kişiyiz, şu 60 TL dediniz, ben 40 TL veririm' diyor, 'tamam' diyor, giriyor. Türklerin böyle daha bir restorana girmeden bir pazarlık yaptığını görmedim. Dünyanın hiçbir yerinde bakın ben şu kadar ödedim deyip adisyon paylaşan bir millet yoktur herhalde. Ben şöyle bir şey paylaşırım; bakın işte, 500 liralık bir tane ürünü ben 150 liraya aldım arkadaşlar diye... 150 liralık ürüne 500 TL verirsem utanırım, paylaşmam.” diye konuştu.