Turizm

Avrupa'da turizme 'düşük sezon' dopingi

Avrupa'da turizm sektörü düşük sezonda, özellikle de fiyat-kalite dengesini iyi kuran destinasyonlar sayesinde, büyüme kaydetti.

Abone Ol

Avrupa Seyahat Komisyonu (ETC); kaynak pazarlardaki ekonomik sorunlar, jeopolitik belirsizlikler, olumsuz hava koşulları ve değişen müşteri tutumuna rağmen, özellikle fiyat-kalite dengesini kuran destinasyonlara dönük yüksek talep sayesinde, Avrupa'nın 2024 yılını güçlü bir şekilde tamamladığını açıkladı.  

Hem geceleme hem ziyaretçi sayısı 2019’u aştı

ETC'nin raporuna göre Ekim-Aralık arasındaki dönemde Avrupa destinasyonlarına dönük ziyaretçi talebi 2023'ün yüzde 6,7, 2019'un ise yüzde 6,3 üzerine çıktı. Geceleme sayısında ise 2023'ün yüzde 4,8, 2019'a göre de yüzde 5,9 üzerine çıkıldı.

Rapora göre Avrupa'da seyahat talebi güçlü kalsa da, insanlar paranın karşılığını daha fazla aldığı destinasyonlara (ucuz destinasyon) yöneldi. Bunun en büyük nedenleri ise artan enflasyonun servis ücretlerine yansıması ve yüksek talep nedeniyle fiyatların daha da yuları tırmanması olarak gösterildi.

2024 yılında Avrupa'da turistlerin 2023 yılına kıyasla yüzde 7,8 artışla 705 milyar euro civarında harcama yaptığını tahmin eden ETC, söz konusu harcamanın neredeyse 4'te 3'ünün Batı Avrupa ülkeleri tarafından domine edildiğini kaydetti.

“Avrupa turizmi jeopolitik ve ekonomik belirsizlik içinde yol alacak”

ETC Başkanı Miguel Sanz "2025'e doğru baktığımızda, Avrupa turizminin, giderek karmaşıklaşan bir ortamda jeopolitik ve ekonomik belirsizlik içinde yol almaya devam edeceğini görüyoruz. Artan seyahat maliyetleri ve değişen müşteri tercihleri gibi zorluklara rağmen, Avrupa turizmi kayda değer bir dayanıklılık gösterdi. Bunun yanında, turizmin sezon dışı dönemlere kayarak 12 aya yayılması gibi pozitif trendler de görüyoruz. Bu ivmeyi sürdürmek, performansın ve rekabet gücünün sürekliliğini sağlamak için çeşitlendirilmiş ürünlere stratejik yatırımlar yapılması gerekecektir." açıklamasını yaptı.

Düşük sezonda ucuz destinasyon

ETC'nin raporu, 2024 yılının son çeyreğinde Avrupa'da hem gelişlerin hem de gecelemelerin arttığını gösteriyor. Bu eğilim, bu aylar genellikle daha düşük fiyatlar sunduğu için, fiyat öncelikli tüketicilerin tercihiyle örtüşüyor.

ABD'deki belirsizlik

Pandemi sonrası Avrupa turizminin toparlanmasında başat rol oynayan ABD'de Donald Trump ile gelen belirsizlik ise devam ediyor. Avrupa'daki 27 destinasyonun 22'sinde ABD'den gelişler 2019 seviyesini aşarken, en büyük büyük artışı yakalayan ülkeler yüzde 153 ile Türkiye, yüzde 91 ile Portekiz, yüzde 67 ile Litvanya ve yüzde 49 ile Karadağ oldu.

{ "vars": { "account": "G-G5X01GEY79" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }