Seyahat arama motoru Kayak'ın The Future Laboratory işbirliğinde 9 ülkeden 9 bin 100 kişi ve Kayak'ın uzman personeli ile yaptığı araştırmaya göre, 2030 yılına kadar seyahat sektöründe köklü değişiklikler yaşanacak. 'Gelecek Ne?' (What the Future - WTF) başlıklı araştırmaya göre, seyahatin geleceğini 8 temel trend şekillendirecek. Araştırmanın amacı, 2030 yılına kadar seyahat sektörünü ve seyahatçileri şekillendirecek dinamikleri ortaya koymak olarak açıklandı.

Yapay Zeka acenteleri

Kayak'ın araştırmasına göre, 2030 yılına kadar son derece kişiselleştirilmiş seyahat deneyimlerine odaklanan seyahat tedarikçileri ortaya çıkacak. Seyahatçilerin yüzde 38'i esneklik, yüzde 37'si kişiye özel seyahat plamları ve yüzde 17'si ise seyahat planlaması için yapay zeka araçları arıyor. Sanal yapay zeka asistanları 2030'a kadar seyahat düzenlemelerinin önemli bir kısmını devralacak, bireysel geziler düzenleyecek ve onlar iyi için en iyi fiyat tekliflerini oluşturacak.

Mısır Rusya'da Türkiye'nin pazar payını mı çalacak? Mısır Rusya'da Türkiye'nin pazar payını mı çalacak?

Şehirden şehre atlama

2030 yılı ile birlikte tatilciler, tek destinasyonlu geziler yerine birden fazla duraklamanın olduğu gezileri tercih edecek. Keşfetme arzusu artıyor ve katılımcıların yüzde 66'sı için seyahat en önemli öncelik olmaya devam ediyor. dünya genelinde vize uygulamalarının gevşetilmesiyle destinasyonlar ve turizm yöneticileri çok şehirli geziler düzenleyen tatilcilerin artışına hazırlanıyor.

Sağlıklı yaşam seyahatleri

2030 yılına gelindiğinde, tatilin fiyatı belirleyen şeylerden biri de sahip olduğu sağlıklı yaşam puanı olacak. Kayak'ın araştırmasına göre wellness tatillerine şimdiden ilgi giderek yükseliyor. Otellerde en çok rağbet gören olanaklar havuzlarken, onu SPA, spor salonu ve jakuzi takip ediyor.  Seyahatçilerin yüzde 60'ı rahatlamayı ön plana alırken, yüzde 13'ü sağlık ve esenliğe odaklanıyor.

Sosyal medya destekli rezervasyon

Destinasyon keşfetme ve araştırmadan ödeme süreçlerine kadar  seyahatin pek çok aşamasında giderek daha fazla sosyal medya kullanılıyor. Günümüzde seyahatçilerin yüzde 36'sı seyahat konusunda sosyal medyadan ilham alıyor ve bu trend 2030'a kadar daha fazla artacak. Kayak, sosyal medya platformlarının ilham alınan yerler olmaktan çıkıp tam teşekküllü birer seyahat rezervasyon kanalına dönüşmesini, uygulamaların ve akışların seyahat acenteleri ve sağlayıcılar için sanal vitrinler haline gelmesini bekliyor.

Sanal seyahat

Kayak'ın araştırmasına göre holografik konsiyerjler ve otomatik uçuş ücreti iadesi gibi özellikler 2030'da günlük seyahatlerin bir parçası haline gelecek. Tatilcilerin yüzde 35'i, henüz yola çıkmadan otellerin onlara sanal tur yaptırmasını bekliyor. Yolcuların yüzde 10'u da, sanal gerçekliğin uçak içi eğlencenin bir parçası olmasını istiyor.

Daha az alabalık ortamlarda seyahat etmek

Popüler destinasyonlara bir alternatif olarak daha az bilinen yerlere seyahat etme trendi artacak. Aşırı turizm ve ekolojik ayak izi, gelecekteki seyahat kararlarını daha fazla etkileyecek. 2030 yılında uzak ve bilinmeyen yerler tatil maceracılarının destinasyonları olmaktan çıkıp bilinçli gezginlerin ana akım seyahatlerine dönüşecek.

Manevi maceralar

Sessiz ritüellerden atalara ait araştırma gezilerine... giderek daha fazla sayıda gezgin, bir destinasyonu keşfetmeyi kendi iç dünyasını keşfetmeyle birleştirmek istiyor. Fiziksel ve ruhsal arınmanın ötesine geçen manevi tatiller, iç benliğinin büyümesine ve iyileşmesine yardım ediyor. Bu trend, 2030 yılına kadar giderek daha fazla gezginin ilgisini çekecek.

Sadakat programları

Müşteri sadakat programları, fiyat hassasiyeti yüksek misafirlerin artan taleplerine uyum sağlayacak. Şu anda bile misafirlerin yüzde 29'u daha fazla kişiselleştirilmiş müşteri sadakat programı istiyor. Örneğin yüzde 32'lik kesim uçak bileti fiyatının düşmesinin ardından para iadesi yapılmasını istiyor. Katılımcıların yüzde 72'si, seyahat maliyetlerinin artmaya devam edeceği görüşünde.

Telegram Turizm Ekonomi