İngiltere'de TUI'nin rezervasyonlar konusunda nispeten daha yavaş bir ocak ayı geçirdiğini ifade eden TUI CEO'sı Sebastian Ebel, ancak satışların açığı kapatma modunda olduğunu belirtti.
"Toparlanma başladı"
Kapasiteye dönük temkinli yaklaşımların yıl sonunda rezervasyonlarda düşüş anlamına geldiğini belirten Sebastian Ebel, "Birleşik Krallık'ta 2025 sezonu kapasitesinin yüzde 41'i satılmış durumda. Bu, aynı miktarda satışın yapıldığı geçen yılki kapasitenin yüzde 2 gerisinde. Bu yıl rezervasyonlar kısmen daha yavaş. Ancak pazar son 10 gündür bir toparlanma sürecinde." şeklinde konuştu.
İngiltere'de rezervasyonların neden yavaşladığına ilikin de bilgi veren Ebel, "Çünkü Birleşik Krallık pazarında kapasite ve fiyat konularında artık daha az agresif davranıyoruz. Sabit kapasitemizi artırmamak bizim içn önemli. Öte taraftan dinamik paketlemeyi artırmak istedik ancak bunun sonuçlarını da henüz görmüş değiliz. TUI'nin sabit kapasitesi iyi bir marjla satılıyor." dedi.
"Dinamik paket geç kalınmış bir adım"
Geçtiğimiz Aralık ortasında Ryanair ile işbirliği içinde dinamik paketleri piyasaya sürdüklerini hatırlatan Ebel "Bu TUI'nin karlılığı açısından oldukça iyi. Dinamik paketlerde risk yok ve iyi kar marjı bırakan bir iş modeli. Bu modele easyJet ile başladık ve Ryanair ile devam ettik. Diğerleri de bunu takip edecektir. Geç kalınmış bir adım ancak toparlanma aşamasında." değerlendirmesini yaptı.
"Dinamik pakette İngiltere ve İskandinav ülkelerinde dafa fazla fırsat var"
Müşterilerinin yüzde 95'ini kendi uçaklarıyla taşıdığı İngiltere pazarını yüzde 45'ini kendi uçaklarıyla taşıdığı Almanya pazarı ile kıyaslayan Ebel "Almanya dinamik paket anlamında her zaman çok gelişkin bir pazar oldu. Bu nedenle şu anda İngiltere, İskandinav ülkeleri ve diğer yeni pazarlarda daha fazla fırsat var." dedi.
"Türkiye'de neler olacağını görmek ilginç olacak"
Son olarak Türkiye, İspanya ve Mısır'a da değinen Ebel, şu noktaların altını çizdi:
Giderek daha fazla fiyat hassasiyeti gösteren müşteriler Mısır ve Tunus gibi fiyat-kalite dengesinin yüksek olduğu destinasyonlara ilgi duyuyor. Öte taraftan ortalama geceleme süresi de 11'den 10'a geriledi.
Aileler daha az ve daha geç rezervasyon tapıyor. İspanya ise tamamen dolu.
Türkiye konusunda ise dikkatliyiz. Türkiye'de neler olacağını görmek ilginç olacak. Çünkü enflasyon çok yüksek ancak para birimi istikrarlı. Bu da, para biriminde devalüasyon olmadığı sürece, fiyatların artırılmasını zorunlu hale getiriyor."