Küresel ekonomik dalgalanmalar ve ticaret politikalarına ilişkin artan endişeler, büyük havayolu şirketlerinin kâr beklentilerini aşağı yönlü revize etmelerine neden oldu. Buna tüketici güveninde yaşanan belirgin düşüş de eklenince, seyahat sektörünün geleceğine ilişkin soru işaretleri çoğaldı. Çevrimiçi seyahat platformlarının bu süreçten nasıl etkileneceği de merak konusu oldu.

Delta Air Lines, American Airlines, Southwest Airlines ve United Airlines gibi önde gelen havayolu şirketleri, ekonomik koşullardaki belirsizlik ve ticaret politikalarıyla ilgili gerilimler nedeniyle kâr tahminlerini düşürdüklerini duyurdu. Aynı dönemde, tüketici güven endeksindeki sert düşüş, sektör açısından olumsuz bir tabloyu gözler önüne serdi.

Tüketici güveninde 2021'den bu yana en büyük düşüş

The Conference Board Kıdemli Ekonomisti Stephanie Guichard’a göre, söz konusu güven düşüşü Ağustos 2021'den bu yana kaydedilen en sert gerileme olarak öne çıkıyor. ABD Merkez Bankası da (Federal Reserve) son açıklamalarında ekonomik belirsizliğin arttığına dikkat çekti. Bu durum, seyahat sektöründe ciddi etkilere yol açabileceği yönündeki endişeleri artırdı.

Tourism Economics tarafından hazırlanan bir raporda, ABD yönetiminin Kanada, Meksika ve Çin’e yüksek tarifeler uyguladığı bir senaryo üzerinden değerlendirme yapıldı. Ayrıca, Avrupa’daki seyahat eğilimlerinde tarifeler ve Rusya-Ukrayna krizine yönelik tutum nedeniyle oluşabilecek düşüş de analiz edildi. Rapora göre, bu durum ABD’ye gelen ziyaretçi sayısında %5,1’lik bir azalma ve otel oda talebinde %0,8’lik bir düşüş anlamına gelebilir. Oysa baz senaryoda bu oranlar sırasıyla %8,8 ve %1,1 artış yönündeydi.

2025’te 18 milyar dolarlık kayıp bekleniyor

Aynı rapora göre, ABD’ye giden ziyaretçilerin seyahat harcamaları baz senaryoya kıyasla %10,9 daha düşük olacak. Bu, 2025 yılı için yaklaşık 18 milyar dolarlık bir kayıp anlamına geliyor. İç ve dış seyahat harcamalarının toplamda %3,7 gerilemesi, yıl genelinde 64 milyar dolarlık ekonomik kayıp ihtimalini gündeme getiriyor.

Bu endişe verici tabloya, İngiltere, Almanya, Kanada, Danimarka ve Finlandiya gibi ülkelerin vatandaşlarına ABD’ye yönelik seyahat uyarısı yapması da eklendi. Özellikle bazı Avrupa vatandaşlarının ABD sınır kapılarında alıkonulması, bu uyarıların temel gerekçeleri arasında yer aldı.

Online seyahat platformları ne Kadar risk altında?

TD Cowen Havayolu Analisti ve Başkan Yardımcısı Tom Fitzgerald, sektördeki olumsuz havanın tüketicilerin harcamalarını kısıtlanmalarına ve şirketlerin yatırım kararlarını ertelemelerine neden olabileceğini kaydetti.

Buna karşın, finansal hizmetler firması BTIG’den Jake Fuller, havayolu şirketlerinden gelen uyarıların endişe verici olduğunu ancak bu durumun çevrimiçi seyahat platformları (OTA) için kesin bir tehdit oluşturmadığını ifade etti. Fuller, ABD pazarında güçlü bir varlığa sahip olan Expedia Group’un daha fazla risk altında olabileceğini, buna karşın küresel ölçekte daha dengeli bir yapıya sahip Airbnb ve Booking Holdings’in ise daha az etkilenebileceğini vurguladı.

TUI Grubu havacılıkta strateji değişikliğine gidiyor TUI Grubu havacılıkta strateji değişikliğine gidiyor

Telegram Turizm Ekonomi