2025 yılına 65 milyon turist, 64 milyar dolar turizm geliri hedefiyle giren Türkiye turizm sektörü, yüksek maliyetler ve baskılanan kurlar nedeniyle fiyat avantajını kaybetti, rekabette dezavantajlı duruma geldi.
Ekonomi’den Fikri Cinokur’un haberine göre, Türkiye’de fiyatların yüksek olması başta Almanlar ve Ruslar olmak üzere, turistleri Mısır ve Ortadoğu ülkelerini tercih etmeye zorluyor. Buna karşılık Avrupalı tur operatörleri ve turistler de Türkiye’den indirim bekliyor.
“Haziran sonu ciddi turizm gelirine ulaşacağız”
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu, Türkiye’nin turizmdeki gerçek rakiplerinin İspanya, İtalya, Fransa ve İtalya olduğunu söyledi. Mısır ve Ortadoğu ile Kuzey Afrika ülkelerinin turizmde Türkiye’nin rakibi olmadığını ifade eden Kavaloğlu, şunları kaydetti.
“Bizim turizmde gerçek rakiplerimiz, İtalya, İspanya, Fransa ve Yunanistan. Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuzey Afrika ülkeleri dönemsel olarak rakiplerimiz olabilir ama turizmde bizden 13-15 yıl geride kalıyorlar. Biz gerçek rakiplerimize odaklandık. Onların fiyatlarıyla rekabet ediyoruz.”
İşletmelerin üzerinde enflasyon baskısı olduğunu vurgulayan Kavaloğlu, şöyle devam etti:
“Elbette devletimizin kur politikası da önemli. Sabit kur politikası giderlerimizi artırıyor, gelirlerimizin de sabit kalmasına yol açıyor. Haziran sonu ciddi turizm gelirine ulaşmış olacağız. Fiyatlarımız tam rekabet edebilir hale gelmiş durumda. İlgiliAlman kurumları ve turizm temsilcileriyle görüşüyoruz. Taleplerini, formlarını inceliyoruz. Tabi bu bir ticaret. Tur operatörleri en iyi fiyatı almaya çalışıyor. Biz de fiyatları iyi şekilde tutmaya çalışıyoruz.”
“Kurlar artarsa daha esnek olacağız”
Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Hakan Saatçioğlu da turizmin lokomotifi Antalya’ya gelen turist sayısında yılın ilk üç ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 kayıp olduğunu hatırlattı. Nisan ayı itibaren otellerdeki dolulukların geçen yıl gibi seyrettiğini anlatan Saatçioğlu, şöyle konuştu:
“Türkiye'deki sabit kur politikası, halen artan enflasyon ve küresel ekonomik dalgalanmalar bizlerin hareket kabiliyetini sınırlıyor. Tüm pazarlar ekonominin belirsizliğinden dolayı indirim beklentisi içinde. Rakip ülkeler, maliyeti düşük olan ülkeler her geçen gün fiyatlardan dolayı daha da avantajlı duruma geliyor. Turizmciler olarak yine de umutluyuz. Piyasayı hareketlendirmek ve rekabet gücümüzü kaybetmemek için elimizden gelen esneklikleri sağlayacağız. Turizmde fiyatları bir yerden bir yere getirmek zor olsa da, eldekini kaybetmemek daha da zor olduğunun bilincindeyiz. Kurlar az da olsa yukarıya doğru artarsa daha esnek olacağız.”
“Fiyat avantajımızı kaybediyoruz”
Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı ve NBK Turizm Genel Müdürü Recep Yavuz ise, 2025 turizm sezonunun durgun başladığını belirtti. Bunda paskalyanın Nisan ayına kaymasının etkili olduğuna dikkat çeken Yavuz, “2025’te beklenilen yoğunluk henüz oluşmadı, ana neden fiyatlar. Artık ucuz değiliz. Rakiplerimiz karşısındaki servis ve fiyat avantajımızı yitiriyoruz.” dedi.
Turist gelişindeki azalmanın bir başka nedenin de iki aydır Türkiye’de yaşanan siyasi hareketlilik ve toplumsal olaylar olduğunu anlatan Recep Yavuz, şöyle konuştu:
“Bunlar sürekli dünya gündeminde dolaşıyor ve tedirginlik oluşuyor. Almanya gibi bazı ülkeler vatandaşlarını Türkiye seyahatlerinde dikkatli olmaları konusunda uyardı. Bütün bunlara rağmen karamsar olmamak lazım. 2025 sezonu geçen yıldan daha yoğun olacak. Maliyetler euro bazında bile yüzde 100’ün üzerinde. En basit berber fiyatları bile 4 kat artmış durumda. 2019'da berbere 3 Euro karşılığı veriyordum, şimdi 12 Euro ödüyorum. Berber fiyatları bile 4 kat artmış.”