Ferhat Göçer'den Grand Sapphire Hotel’e: Defalarca uyardım! Ferhat Göçer'den Grand Sapphire Hotel’e: Defalarca uyardım!

Bolu Kartalkaya’da 78 kişinin hayatını kaybettiği otel yangını sonrası Kültür ve Turizm Bakanlığı ile belediyelerin itfaiye teşkilatları tarafından yapılan yangın güvenliği denetimlerinde Antalya ve ilçelerinde en az 200 otelde yangın güvenliği sistemlerinde önemli eksiklikler tespit edildi.

Turizm sektörü ise sezon başlarken yapılan denetimlerden rahatsız olmaya başladı. Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Başkanı Eray Erdem yönetiminde bir araya gelen Alanya turizm sektör temsilcileri, otellerde yangın güvenliği denetimlerini tartıştı.

Ekonomim’den Fikri Cinokur’un haberine göre ALTSO Başkanı Eray Erdem, turizmin Türkiye ve Antalya’nın  en önemli gelir kaynaklarından biri olduğunu, Alanya ve kıyı bölgelerindeki konaklama tesislerinin, yıllardır yasal yükümlülüklerini yerine getirerek turizm sektörüne hizmet sunduğunu belirtti.

Turizm bölgelerinde konaklama tesislerine yönelik yangın güvenliği sistemlerinde kapsamlı denetim başlatıldığını anlatan Erdem, “Öncelikle basit konaklama belgeli tesislerden başlamak üzere ruhsat ve yangın güvenliği denetimleri hız kazandı. Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile koordineli olarak toplam 198 konaklama tesisinde yangın güvenlik incelemeleri başlatmıştı” ifadelerini kullandı.

Yangın güvenliği eksiklikleri

Denetimlerde tesislerin çoğunluğunda, özellikle yangına dayanıklı kapı ve diğer yangın güvenliği sistemleri önlemlerinde eksiklikler tespit edildiğine dikkat çeken Erdem, şöyle konuştu:

“Denetim süreci, yalnızca basit konaklama belgeli tesislerle sınırlı kalmamış, yıldızlı otellerin ruhsat yenileme ve diğer kontrolleri nedeniyle de genişleyerek tüm turizm işletmelerini kapsayan bir boyuta ulaşmıştır. Denetlemeye tabi tesisler zamanında günün koşullarına uygun olarak belgelerini almış ve kazanılmış hakka sahip tesislerdir. Denetimlerin bu durumu dikkate alınarak yapılması gerekmektedir. Bu işletmeler, önceki yıllarda yürürlükteki yasal düzenlemelere uygun şekilde iş yeri açma ve çalışma ruhsatlarını almış, bakanlık  tarafından belgelenmiş tesislerdir. Denetimler sonucunda Alanya Belediyesi tarafından çok sayıda tesise de eksiklerini gidermeleri için uyarı yazıları gönderilmiştir.’’

Kaosa yol açabilir

Bu tesislerin bir anda toplu şekilde denetime tabi tutulmasının, turizm sezonu öncesi büyük bir kaosa yol açtığını ifade eden Erdem, “Öngörülemeyen bu süreç, turizm sektörümüzü ciddi şekilde tehdit etmekte, işletmelerin maddi ve manevi kayıplar yaşamasına neden olmaktadır’’ dedi.

İşletme yöneticilerinin, bakanlık, yerel yönetimler ve ilgili kurumlar arasında gidip geldiğini ancak, hiç bir kurumun sorumluluk almadığını öne süren Erdem, şunları kaydetti:

‘’Kaldı ki, geçtiğimiz yıllardaki yönetmeliklere göre ruhsat ve turizm işletme belgesi almış fakat herhangi bir sebeple ruhsat değişikliği yapmak durumunda kalan tesislerin bu uygulamalardan dolayı ruhsat ve belgeleri iptal edildiği için acenteler satışa kapatmak durumunda kalıyor. İşletme bu dönemde alması gereken erken rezervasyonları alamayarak çok büyük ekonomik kayıplara uğruyor.’’

Yangın güvenlik ekipmanında tedarik sorunu

Yangın güvenlik ekipmanlarında tedarik sorunu yaşandığını öne süren Erdem, şu noktaların altını çizdi:
“Denetimlerde tespit edilen eksikliklerin büyük bir bölümü, yangına dayanıklı kapılar, güvenlik sistemleri ve yangın önleme ekipmanları ile ilgili. Türkiye genelinde bu ürünlere yönelik büyük bir talep oluşmuş, tedarik zincirinde ciddi gecikmeler yaşanmaya başlamıştır. Yangın güvenliği firmaları ve kapı üreticileri, artan talebe yetişemiyor. Siparişlere 4-5 ay sonrasına süre veriyorlar. Bu durumda, tesislerin eksikliklerini kısa sürede gidermesi fiilen mümkün görünmüyor. Aynı zamanda bu işletmeler, turizm sezonuna hazırlanarak, seyahat acenteleriyle anlaşmalar yapmış, rezervasyonlarını tamamlamış ve bölge turizmine büyük katkı sağlamaya hazır hale gelmiştir.’’

Turizm sezonunda mağduriyet yaşanmasın

Alanya’daki konaklama tesislerinin büyük bir bölümünün yaz turizmine yönelik hizmet verdiğini, sezon öncesinde yaşanan bu krizin telafisi mümkün olmayan ekonomik kayıplara yol açacağını öne süren Erdem, “Bu tesislerin birçoğu açık alanlara sahip, alçak katlı yapılar olup, yangın riski açısından daha düşük riskli yapılar olarak değerlendirilmektedir. Tüm bunlar göz önünde bulundurularak denetimlerin daha gerçekçi, çözüm odaklı ve sektörün ihtiyaçlarını gözeten bir süreçle yönetilmeli.’’ dedi.

Tedarik sorunu yok

Tüm Yangın Söndürme Sistemleri Araştırma ve Geliştirme Derneği (TÜYANDER) Başkanı Fikret Kır, Kartalkaya’da meydana gelen yangın sonrasında yangın güvenliği ile ilgili ekipmanların bulunmadığı ve fahiş fiyat artışları yaşandığı yönündeki söylentilerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

İşletmelerin yangın güvenliği konusunda bilinçli hareket etmesi gerektiğini ifade eden Kır, “Yangın güvenliği tedbirleri yalnızca zorunlu bir yükümlülük değil, aynı zamanda işletmelerin can ve mal güvenliğini korumak için hayati bir önlemdir. Kartalkaya’da meydana gelen yangın sonrası kamuoyunda birçok asılsız haber ve spekülasyon yayılmaya başlamıştır. Özellikle yangın güvenlik ekipmanlarının bulunmadığı ve fiyatlarının fahiş seviyelere çıkarıldığı iddiaları, gerçeği yansıtmamaktır. Bu tür yanlış bilgiler, hem kamuoyunu yanlış yönlendirmekte hem de yangın güvenliği alanındaki bilinçsizliği artırmaktadır.’” dedi.

Yangın sonrasında özellikle denetimlerin artırıldığı ve eksiklikleri bulunan işletmelere belirli süreler tanındığını ifade eden Kır, şöyle devam etti:

“Belirlenen süre içerisinde gerekli yangın güvenlik önlemlerinin alınmaması durumunda, ilgili işletmelerin faaliyetleri durdurulmaktadır. Ancak, bazı işletme sahipleri yangın güvenliği önlemleri almak yerine maliyet gerekçesiyle bu yükümlülükten kaçınmaya çalışmaktadır. Bunun sonucunda, yangın güvenliği ekipmanlarının temin edilemediği veya fiyatlarının aşırı yükseldiği gibi asılsız iddialar ortaya atılmaktadır. Yangın güvenliği ekipmanlarının temininde herhangi bir sorun bulunmamaktadır. Hangi malzemeyi istiyorlarsa tedarik edebilirler, depolar dolu…Yangın güvenliği konusunda gerçekten önlem almak isteyen işletmeler için tüm gerekli malzemeler stoklarda mevcuttur. Bununla birlikte, yangın güvenliği sürecinin doğru ilerleyebilmesi için işletme sahiplerinin bilinçli ve planlı bir şekilde hareket etmeleri gerekmektedir.”

“Yangın risk analizi ve raporları hazırlanmalı”

Sezon öncesi yangın güvenliğinin ihmal edilmemesi gerektiğine dikkat çeken Fikret Kır, şöyle devam etti.

“Yangın güvenlik uzmanından danışmanlık alınmalı. İşletmenin mevcut durumu değerlendirilerek ve eksikler belirlenmeli. Yangın risk analizi ve uygunluk raporlarının hazırlanmalı. İşletmenin yangına karşı risk seviyesi analiz edilmeli. Yangın güvenliği projelendirme sürecinde eksiklikler giderilerek uygun planlar hazırlanmalı.    Kaliteli ve sertifikalı ekipman temininde standartlara uygun yangın güvenlik ekipmanları sağlanması. Yetkili ve kalifiye kişiler tarafından uygulama yapılmalı.’’

Kır, özellikle turizm sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin, sezon başlangıcında yangın güvenliği önlemlerini ihmal edebildiğini öne sürerek, ‘’Stokta yeterli malzeme ve ekipman bulunmadığı iddiasıyla önlemleri ertelemek veya yangın güvenliği önlemleri almadan işletmeleri açmak, büyük facialara zemin hazırlamaktadır. Bu tür bir yaklaşım, yalnızca işletmelerin değil, aynı zamanda misafirlerin ve çalışanların can güvenliğini tehlikeye atmaktadır’’ dedi.

Antalya Akdeniz Sanayi Sitesinde faaliyette bulunan Akdeniz Yangın Güvenlik Şirketinin sahibi Şaban Kaçmazer ise asıl sıkıntının işletmelerin taleplerini son dakikaya bırakmalarından kaynaklandığını söyledi. Kaçmazer, ‘’Asıl sıkıntı işletmelerden büyük boyutta gelen taleplerden kaynaklanıyor. İşletmeler son dakika talepte bulunuyor. Bu da elbette sıkıntı yaratabiliyor’’ diye konuştu. 

Telegram Turizm Ekonomi