İki maddeye iptal, bir maddeye onay

Anayasa Mahkemesi, Turizm Teşvik Kanununda “Devlet ormanlarının Cumhurbaşkanı kararıyla turizm merkezi olarak tespit edilmesine imkan tanıyan” hükmünün iptal edilemsi istemini reddederken, “Turizm İşletme Belgesi alabilmede tüm takdirin Kültür ve Turizm Bakanlığına bırakılması”, “deniz kıyılarındaki tesislerin Bakanlığın belirlediği ölçütlere uygun olmaması ve turizm işletmesi belgesini temin etmemesi halinde işletmeye açılamayacağı” ve “kapasite artışı durumlarında turizm tesislerinden katılım payı isteneceğine” dair hükümleri iptal etti.

CHP’nin 7334 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’daki bazı hükümlerin iptal edilmesi ve yürürlüğünün durdurulması için yaptığı başvuruyu değerlendiren Anayasa Mahkemesi, ormanların Cumhurbaşkanı kararıyla turizm merkezlerine dönüştürülmesinde bir sakınca görmezken, iptali talep edilem bazı hükümleri Anayasaya aykırı bularak iptal etti.

Turizm işletme belgesi almamak kapatma nedeni olmayacak

Yüksek mahkeme, kanunda yer alan "Belirtilen süreler içinde turizm işletmesi belgesi alamayan konaklama ve plaj işletmelerinin işletmeye açılamayacağı, faaliyette bulunamayacağı, ayrıca bunların işyeri açma ve çalışma ruhsatlarının yetkili idare tarafından bir ay içinde iptal edilmesini” düzenleyen maddeyi  “teşebbüs özgürlüğüne sınırlama getirdiği” gerekçesiyle iptal etti.

Kapasite artışı ve tür değişikliğinde alınan katılım payı iptal!

Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği maddelerden biri de kapasite artışında alınan katılım payı bedeline ilişkin düzenleme oldu. Yüksek mahkeme, “Bakanlık tarafından, turizm sektörünün kalkınmasını ve planlı ve kontrollü şekilde gelişimini sağlamak amacıyla sosyal ve teknik altyapı hizmetlerinin karşılanması için Kültür ve Turizm Koruma Gelişim Bölgeleri (KTKGB) ve turizm merkezlerinde bulunan konaklama tesislerinin tür veya kullanım kararı değişikliği ile kapasite artışı durumlarında yatırımcıdan sosyal ve teknik ve benzeri altyapıya katılım payının istenmesi”ni öngören düzenlemeyi de iptal etti.

Öte yanden mahkeme, kıyılarda lüks çadır tesislerinin kurulmasına imkan tanıyan hükmün de iptaline karar verildi. Deniz kıyılarındaki tesislerin bakanlığın belirlediği ölçütlere uygun olmaması ve turizm işletmesi belgesi temin etmemesi halinde işletmeye açılamayacağına” dair hüküm de iptal edilmiş oldu.

Bundan sonra ne olacak?

Bilindiği üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı uzun süredir söz konusu yasal düzenlemeye dayanarak kapasite artışı yapan (daha önceden izinsiz olarak inşa edilen ancak imar affı ile yapı kayıt belgesi alıp, kapasite artışı 50 odanın üzerinde ise, ÇED raporu alan) turizm tesislerinden ciddi miktarlarda katılım yapı alıyor. Antalya’da kapasite artışı için Kültür ve Turizm Bakanlığına 2-3 milyon euro ödeme yapan otel grupları olduğu biliniyor. Şimdi ödenene bu paraların ne olacağı merak konusu.

Myanmar ve Tayland depremlerle sarsıldı Myanmar ve Tayland depremlerle sarsıldı

Daha önce 10 bin euro olan yatak başına kapasite artış katılım payının, bu yıl itibariyşle 30 bin euro olarak uygulandığı belirtiliyor. Yani 50 odalık kapasite artışı için otelciler, 1,5 milyon euro para ödemek zorunda.

Telegram Turizm Ekonomi