Avrupa'nın en büyük tur operatörlerinden biri olan FTI'ı uzun yıllar destekleyen ve 2020 yılında şirketin yüzde 75'ini satın alan Samih Sawiris, konuya ilişkin detayları ve yaşadığı parasal kaybı Neue Zürcher Zeitung'a (NZZ) anlattı.

"İlk baştaki amacım  otellerimiz doldurmaktı"

FTI'a ilk olarak bundan 10 yıl önce şirketin 3'te 1'ini satın alarak giren Samih Sawiris, o dönemki amacının sınırlı bir yatırımla otellerindeki doluluğu artırmak olduğunu ifade ediyor. Sawiris'in kurduğu ODH, Mısır'dan İsviçre'ye, Umman'dan Karadağ'a kadar çok sayıda lokasyonda oteller, tatil evleri ve eğlence tesisleri içeren entegre tatil köyleri geliştiriyor ve işletiyor. Sawiris'e göre bu otellerden elde edilen ek gelir üç yıl içinde yatırımını telafi etti. Umman'daki Salalah gibi destinasyonlar FTI ortaklığıyla geliştirildi ve tur operatörü, Labranda Oteli'nin bulunduğu El Gouna'ya daha fazla misafir getirdi.

"Tavsiyelerimi dinlemediler"

Ancak küçük hissedar olduğu için FTI'ın kararlarında sınırlı bir etkisi olan Sawiris "Tavsiyelerim her zaman dikkate alınmadı ve maalesef şirket krize girdi." dedi.

"Ya daha fazla para yatırcaktım ya da 16 bin kişi işsiz kalacaktı"

Pandemi ile birlikte FTI'ın varlığının tehlikeye girdiğini kaydeden Samih Sawiris 2020 yılına gelindiğinde, sermaye enjekte etme yoluyla şirketteki hissesini yüzde 75'e çıkardı ve şirketin devlet yardımı almasının yolunu açtı. Sawiris "Bir karar vermek zorundaydım; ya daha fazla para yatıracaktım ya da 16 bin çalışan işini kaybedecekti. Buna izin veremezdim. Bir sürü insan acı çekerken ben kendi hayatımdan nasıl zevk alabilirdim." diyor.

"Certares FTI'ın devlete olan borçlarında kesinti talep etti"

Pandemi uzadıkça FTI'ın borçlarının iyice arttığını kaydeden Sawiris tek çarenin şirketi fonlayacak bir yatırımcıya satmak olduğuna inandığını kaydetti. Müzakerelerin zaman aldığını ve işin başına geçen oğlu Naguib'in ABD merkezli yatırım şirketi Certares ile bağlantı kurduğunu anlatan Sawiris ancak, FTI'ı almakla ilgilenen Certares'in şirketin Almanya Ekonomik İstikrar Fonu'na olan borçlarında kesintiye gidilmesini talep ettiğini anlattı.

"4 milyar euro ciro yapan şirketten peşin ödeme istemek felakettir"

FTI'ın iflasının gecikmelerden kaynaklandığını ifade eden Sawiris "Eğer müşteriler ve tedarikçiler nezdinde güven kaybederseniz yok olursunuz. Tıpkı bir banka gibi. Otellerin 4 milyar euro ciro yapan şirketten peşin ödeme talep etmesi bir felakettir. Şubat ayına kadar dönen FTI'ın finansal sorunlar yaşadığına ilişkin haberler otellerin büyük miktarlarda ön ödemeler istemelerine ve seyahat acentelerinin FTI'ın ürünlerini satmayı bırakmalarına neden oldu." diye konuştu.  

"Rakipler FTI'ın güven kaybından faydalandı"

FTI'ı kurtarmak hem Alman hükümetinin hem de Bavyera'daki yerle hükümetin çaba sarf ettiğini dile getiren Samih Sawiris ancak buralardaki karmaşık karar alma süreçlerinden dolayı sürecin yavaşladığını, bu süreçte de rakiplerin FTI'ın yaşadığı güven kaybından yararlandığını ifade etti. Sawiris, "Bir tur operatörünün can simidi güvendir." dedi.

Avrupa turizm pazarında bir dev satış daha geliyor Avrupa turizm pazarında bir dev satış daha geliyor

260 milyon euro kaybetti

Sawiris Alesi'nin FTI'dan dolayı, faizler dahil, 260 milyon euro (9 milyar 650 milyon TL) kaybettiğin belirten NZZ, Sawiris'in 'Böyle bir kayıpla nasıl başa çıktınız?' sorusuna ise "Andermatt'taki evimin, denizdeki teknemin tadını çıkarabildiğim sürece iyiyim ve bir sorun yok. Çocuklarım iyi eğitimli ve ailem sağlıklı. Asıl önemli olan bu.” yanıtını verdiğini yazdı.

Kaynak: Turizm Güncel