Avrupa Seyahat Komisyonu'nun (ETC) yayımladığı son araştırmaya göre, Avrupalılar mali ve çevresel endişelere rağmen bu ilkbahar ve yaz aylarında daha fazla seyahat etmeye, daha uzun tatiller yapmaya ve daha fazla harcama yapmaya hazırlanıyor.

21’incisi yayınlanan “Avrupa İçi Seyahat Eğilimleri İzleme” anketi, Avrupalıların yüzde 72’sinin Nisan ile Eylül 2025 arasında seyahat etmeyi planladığını ortaya koydu. Bu oran geçen yıla göre yüzde 3’lük küçük bir düşüşe işaret etse de, seyahate çıkacak olanların daha uzun konaklama ve daha yüksek bütçeler planlaması, seyahate yönelik daha derin ve bilinçli bir yaklaşımı gösteriyor.

Anket, Mart 2025’te Almanya, Birleşik Krallık, Fransa, Hollanda, İtalya, Belçika, İsviçre, İspanya, Polonya ve Avusturya'dan 5.874 kişi ile yapılan araştırmaya dayanıyor.

Araştırmadan dikkat çeken bulgular:
* Yüzde 42'lik bir kesim, 7 ila 12 gece sürecek tatil planlıyor. Bu oran geçen yıla göre %11 artış anlamına geliyor.
* Katılımcıların yaklaşık %30’u kişi başı 1.501 ila 2.500 euro harcamayı planlarken, %17’si ise 2.500 euroyu aşacak bir bütçe ayırmayı düşünüyor.

Sağlık Turizmi Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı Sağlık Turizmi Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı

Seyahat eğilimlerinde öne çıkan ülkeler:
* Polonya (%80), Birleşik Krallık (%79), Hollanda ve İspanya (%75) ile İtalya (%73) başı çekiyor.
* Fransa, Belçika, Avusturya, İsviçre ve Almanya ise biraz daha düşük oranlar sergiliyor.

Güney ve Akdeniz Avrupa hala en çok tercih edilen bölge konumunda olsa da, buraya yönelik ilgi geçen yıla göre %8 azaldı. Bu düşüş, muhtemelen aşırı sıcaklar ve iklim istikrarsızlığına ilişkin artan endişelerden kaynaklanıyor. Buna rağmen, Yunanistan gibi ülkeler Avrupalı gezginler arasında en popüler destinasyonlar arasında yer almayı sürdürüyor.

Değişen seyahat tercihleri

* Katılımcıların %35’i daha az bilinen destinasyonları tercih ederken, %13’ü kalabalıktan uzak, keşfedilmemiş yerleri hedefliyor.
* Alternatif bölgeleri tercih edenlerin daha uzun süreli konakladığı ve daha fazla harcama yaptığı gözlemleniyor.

Harcama öncelikleri

* Konaklama (%27) en büyük harcama kalemi olarak öne çıkıyor. Bunu yiyecek-içecek (%20) ve destinasyondaki aktiviteler (%16) takip ediyor.
* Genç gezginler alışveriş ve lüks deneyimlere daha fazla harcama yaparken, daha ileri yaştaki gezginler konfor ve gastronomiye öncelik veriyor.

ETC Başkanı Miguel Sanz, sonuçların Avrupa’daki seyahat talebinin dayanıklılığını bir kez daha gösterdiğini belirterek şunları söyledi:

“Avrupalıların uzun süreli konaklama, artan harcamalar ve yeni yerler keşfetme isteği, destinasyonlarla ve kültürlerle yeniden bağlantı kurma arzularını yansıtıyor. Bu, turizmin faydalarını geleneksel merkezlerin ötesine yaymak için destinasyonlara ve işletmelere önemli fırsatlar sunuyor."

Öte yandan, araştırmaya katılanların %81’i, iklim değişikliğinin seyahat tercihlerini etkilediğini ifade ediyor. Birçok kişi aşırı sıcaklık riski taşıyan destinasyonlardan kaçınırken, daha serin ve istikrarlı iklimlere sahip bölgeleri tercih etmeye yöneliyor.

Telegram Turizm Ekonomi