Erzurum’un ev sahipliğinde düzenlenen “Palandöken Ekonomik Forumu”na katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2024 itibariyle Türkiye’nin dünyanın en büyük ilk 4 turizm ekonomisinden biri olduğunu, hedeflerinin ise ilk arasına girmek olduğunu söyledi.
“Turizm bir ekosistem, kültür, diplomasi, inovasyon ve ticarettir”
Konuşmasında akıllı ekonomiler bağlamında turizmin artık yalnızca bir tatil faaliyeti olmaktan çıktığını belirten Mehmet Nuri Ersoy “Turizm bir ekosistemdir, kültürdür, diplomasidir, inovasyondur, ticarettir. Turizm yerel kalkınmayı destekler, KOBİ’leri büyütür. Her şeyden önemli kadın ve genç istihdamını arttırır. Toplumların arasındaki sınırları kaldırarak, sınırların ötesinde toplumları birbirine bağlayan en etkili faaliyettir” dedi.
“Türkiye olarak şartları adeta zorluyoruz”
Türkiye olarak küresel trendlerle uyum içinde kalmak ve turizm potansiyelinden faydalanmak adına gerekli tüm adımların hızla atıldığını ileri süren Ersoy, “Türkiye olarak tüm şartları adeta zorluyoruz. 2024’ü 61.1 milyar dolar gelir ve 62.3 milyon ziyaretçiyle kapattık. 2023’ü dünyada ziyaretçi sayısı açısından 5. sırada olarak kapatmıştık. Dünya Turizm Örgütü yakında rakamları açıklayacak. Muhtemelen 2024’ü 4. sırada kapatmış olduk. 2024 itibariyle dünyanın en büyük ilk 4 turizm ekonomisinden biri olmayı da başardık ama burada durmayacağız. Tabi ki bizim hedefimiz turizmde ilk üç ülke arasına girmek ve bunun için de özel sektör devlet el ele vererek daha fazla çalışacağız.” diye konuştu.
GSYİH içinde turizmin payı yüzde 12
Türkiye’de seyahat ve turizmin gayrisafi milli hasılaya katkısı yaklaşık yüzde 12 olduğuna ve her geçen gün de bu rakam artarak devam ettiğini belirten Ersoy “Milyonlarca insana direkt ve yine milyonlarca insana indirekt istihdam sağlıyor. Ekonominin cari işlemler dengesine de çok ciddi katkı sağlıyor. Ekonominin istikrarlı büyümesi açısından da çok çok önemli.” ifadelerini kullandı.
“İçimizdeki suni engelleri kaldırmalıyız”
EİT’e üye ülkelerin turizm bakanlarıyla detaylı toplantılar yapıldığını ve kararlar alındığını anlatan Ersoy, turizmin gelişmesinde hava köprülerinin önemine işaret etti. Ancak bunun olabilmesi için aradaki engellerin kaldırılması gerektiğini anlatan Ersoy “Hava köprüsü için gerekli her şeyi oluşturmuşuz ama suni engeller koyuyoruz birbirimize, slot sınırlamaları getiriyoruz. İlk başta bu suni engelleri ortadan kaldırmalıyız, hızlı bir şekilde hava köprülerini artırmamız lazım.” dedi.
“Petrol ve ticarette ön planda olan ülkeler de artık turizmden pay almak istiyor”
Artık birçok ülkenin turizm pastasından pay almak istediğini anlatan Ersoy, “Daha önce petrolle, ticaretle ön planda olan ülkeler de artık turizmden bir pay almak istiyorlar. Bu ne demek? Artık kurallara harfiyen uyarak, doğru stratejilerle hiçbir taviz vermeden adımlar atarak elbirliğiyle büyümemiz gereken bir sürece girdik demek. Ben başta Türkiye olmak üzere EİT ülkelerin tamamında bu potansiyeli görüyorum. Sadece yapmamız gereken birbirimize omuz vererek el vererek daha hızlı büyümek diliyorum” diye konuştu.