Turizm Ekonomi - Yapay zeka giderek daha fazla seyahat sektörünün içine nüksediyor. sürdürülebilirlikten kişisel deneyimlerin iyileştirilmesi ve verimliliğin artırılmasına kadar pek alanda fırsatlar sunan yapay zakayla ilgili veri koruma, etik ve inovasyon konularında kritik sorular da var.

G7/OECD'den 'Yapay Zeka Belgesi'

G7/OECD tarafından hazırlanan Yapay Zeka Politika Belgesinde yapay zekanın turizm sektörü için yarattığı fırsatlarla getirdiği riskler, yapay zekanın turistler, turizm şirketleri, destinasyonlar ve hükümetler için ne anlam ifade ettiği tartışıldı. Belgede, yapay zeka için göz önünde bulundurulan temel politikalar, yapay zekanın kullanımına ilişkin örnekler üzerinde duruluyor.

Önemli inovasyon potansiyelleri sunuyor

Alman B2B seyahat dergisi fvw'nin haberine göre, Yapay Zeka Politika Belgesinde yapay zeka (Artificel Intelligence - AI), dönüştürücü bir güç ve sektörün önündeki zorlukları aşma noktasında önemli inovasyon potansiyelleri sunuyor. Yapay zekaya adaptasyon sektörün branşlarına göre farklılık gösterse de, AI'nin mevcut ve potansiyel etkileri giderek daha somut hale geliyor. Bu nedenle onun sunduğu potansiyel fırsatlar, zorluklar ve risklerin doğru şekilde analiz edilmesi gerekiyor.

G7 ülkeleri bir yandan AI'nin ulusal düzeydeki çalışmalarına liderlik ederken, diğer yandan onun küresel ölçekte benimsenmesi ve yaygınlaşması için de çaba sarf ediyor. Bu politika belgesi, yeniliği teşvik etmek ve turizmde sürdürülebilirliği desteklemek için yapay zekadan yararlanma konusunda yol gösterici potansiyel yapay zeka uygulamalarını ve risklerini inceleyerek bu liderliğin sektörel düzeyde genişletilmesine katkıda bulunuyor.

AI'nın inovasyonu yükseltme potansiyeli

AI'nın yüz yüze ve yüksek temas gerektiren turizm sektörünü nihai olarak ne ölçüde etkileyeceği ve dönüştürüceği belirsizliğini koruyor ancak sektörde yapay zekaya dönük ilgi giderek artıyor. Dolayısıyla  politika yapıcıların her şeyden önce AI'in inovasyonu artırma potansiyelini anlamaları gerekiyor.

Bu, turizm ve onun temel bileşenlerinin karmaşık dijital ortamını daha iyi anlamayı ve hem ulusal hem de uluslararası ölçekte AI yönergelerinin geliştirmeyi içeren bir süreç. Sektörel bazda AI prensipleri ve uyarlamaları artıyor sektörler arasında bir bütünlük yok.

AI nasıl fark yaratır?

Sürdürülebilir ve kapsayıcı bir turizm gelişimini desteklemek için daha fazla inovasyon içeren AI bağlantılı pek çok uygulama şimdiden turizm sektörüne uygulanmış durumda. Mevcut uygulamalarının ve AI'nin sektörde yaratacağı potansiyele bazı örnekler verileribilir;

• Daha interaktif, daha kişiselleştirişmiş ve daha sorunsuz bir seyahat deneyimi için gelen taleplere anında 7/24 yanıt verme.

• İçeriğin daha erişilebilir hale getirilmesi sayesinde izleyici/misafir katılımını güçlendirme.

• Pazar araştırması, segmentasyon, veri kullanımı ve müşteri profili analizi.

Sektörde bir ilk: Yapay zeka destekli rezervasyon asistanı Sektörde bir ilk: Yapay zeka destekli rezervasyon asistanı

• Gerçek zamanlı veriler ve otomatik karar verme süreçleriyle ziyaretçi akışını ve trafiğini yönetme.

• Kaynak kullanımı ve tedarik yoluyla fiyat-maliyet optimizasyonunu ayarlama.

•  Dahili süreçleri ve temel müşteri hizmetlerini otomatikleştirme ve sürdürülebilir turizm uygulamalarını teşvik etme.

AI aynı zamanda, kaynakların daha etkin kulanımına yardım ederek, sürdürülebilir turizm pratiklerini de destekler. Buna-u enerji tüketimi, atıkların azaltılması, beceri odaklı iş gücü tahsisi ve turist akışının optimize edilmesi gibi alanlarda sağladığı faydalarla yapar. Buna karşılık, yerel halkın yaşam kalitesi, çevreci bir taşımacılıkla daha kaliteli hale getirilebilir, popüler alanlardaki turist akışı kontrol altında tutulabilir ve turizm geliri daha adil bir şekilde paylaşılabilir.

AI ile bağlantılı riskler

Öte yandan, yapay zekanın turizme uyarlanması noktasında kimi riskler de bulunuyor. Bunların içinde en çok göze çarpanlar ise data kalitesi, güvenlik ve çevresel faktörler. Bir yandan da sektör ileri teknolojilerin benimsenmesi noktasında geride kalıyor. Bu sorunların ele alınması, yapay zeka teknolojilerinin tanıtımının ulusal ve yerel düzeyde turizm öncelikleriyle uyumlu olmasını ve sektörün sürdürülebilir dönüşümünü desteklemesini sağlayacak dengeli politika yaklaşımlarını gerektiriyor.