Kartalkaya’da bulunan Grand Kartal Otelde yaşanan yangın faciasıyla ilgili olarak yapılan açıklamalarda kurumlar topu birbirine atarken, turizm bölgesi statüsündeki belgede hem yetkinin hem de sorumluluğun Kültür ve Turizm Bakanlığında olduğu netleşti. Belediyeye bağlı itfaiye ise, yetki alanı dışında bulunan bu bölgede sadece ilgili kurum ve kuruluşların talepleri üzerine denetim yaparak rapor hazırlayabiliyor. Murat Ağırel’in hazırladığı detaylı haberde, Bolu Belediyesine bağlı itfaiye ekiplerinin Grand Kartal Otelin talebi ile bir denetim yaptığı, denetim sonucu eksiklikler ortaya çıkınca otelin denetim talebini geri çektiği ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ile anlaşmalı olarak otellerin sürdürülebilir turizm sertifikasını denetleyen Royalcert’ten belge aldığı ortaya çıktı.
Ağırel’in sosyal medya platformu X’te yayınladığı habere göre, Mudurnu Enerji San. ve Tic. A.Ş isimli şirket Grand Kartal Otelin içinde açacağı bir kafe için Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğüne başvurarak ‘beni denetle’ diyor. Belediye de denetim yaparak ilgili kafeye 02.01.2025 tarihinde belge düzenliyor.
“Şimdi şu soru ortaya çıkıyor: Hani belediye yetki alanı içinde değildi? Eğer değilse, bu denetim nasıl yapıldı?” sorusunu soran Murat Ağırel şu değerlendirmeyi yapıyor:
“Bu yönetmeliğe göre, Belediyeye ait itfaiye yetki alanı dışında bulunan iş yerleri, başvuru yapmaları halinde, itfaiye tarafından rapor düzenlenebiliyormuş. Yani, Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, Mudurnu Enerji San. ve Tic. A.Ş.’nin başvurusu üzerine, yanan oteldeki “70 metrekarelik kafe restoran” için denetim yapıp, yönetmeliğe uygun bir rapor hazırlamış. Halk TV yazarı İsmail Saymaz, 22.01.2025 tarihli Halk TV canlı yayınında, Grand Kartal Otel’in Bolu Belediyesi’ne yaptığı başvuruyu ve sonuç belgelerini paylaştı.
Belgelerden anlaşıldığına göre, otel yetkilileri 12.12.2024 tarihinde Bolu Belediyesi’nden “Yangın Güvenliği Denetimi” istemiş. Bu talep üzerine Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, yasal çerçevede bir denetim yaparak, yangın güvenliğiyle ilgili bir belge düzenlemiş.
Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü 16.12.2024 tarihinde otelin başvurusuna istinaden Oteli denetlemiş ve ‘’İnceleme ve Denetleme Kontrol Formu’’ hazırlamış.
Formdaki soru ve cevaplara göre acil çıkışın yetersiz olduğu, Yangın Alarm sisteminin olduğunu ama çalışmadığını, söndürme gereçlerinde de eksiklikler olduğunu tespit edip forma kayıt etmiş.
Rapor bu şekilde çıkınca Kadir Özdemir isimli otel yetkilisi 24.12.2024 tarihinde Bolu Belediyesine yaptığı başvurunun iptal edilmesini istemiş.
Yani Belediye aslında oteldeki eksikliği tespit etmiş. Bakın burada otelin bir kurnazlığı söz konusu.
Belediye’ye denetim için başvuru yaptığı zaman geçerlilik süresine bir kaç ay kalmış Özel denetleme firması tarafından verilmiş 1. Aşama belgesi var. Belgenin süre bitim tarihi 02.03.2025
Bu süre bitimine yakın Belediyeye başvuru yapan otel Belediye denetiminden olumsuz sonuç alınca bu sefer başka bir denetleme firması Royalcert Belgelendirme adlı firmadan geçerlilik süresi 13.12.2025 tarihli belgeyi alıyor ve Belediyeden başvurusunu da geri çekiyor.
Belediye yetkilileriyle görüştüm ve şunları söylediler:
“Biz eksiklikleri tespit ettik. Denetim otelin kendi başvurusu ile oldu. Yoksa bizim denetleme yetkimiz yok.”
-Peki denetlemede yaptığınız tespitler neticesinde Bakanlığa bilgi verdiniz mi ? Ya da Otelin ruhsatını neden iptal etmediniz?
“Bizim tespitlerimizi raporlaştıramadan otel başvurusunu geri çekti. Otel turizm belgeli bir otel. Dolayısı ile otel ile ilgili işlemler Bakanlık yetkisindedir.”
-Peki, denetlemede eksiklik bulduğunuz bir yerde yapılacak etkinliğe neden sponsor oldunuz?
“Bu bizim seçim vaadimizdi. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir hoca eşliğinde çocuklara kayak dersi verilecekti. Biz sadece taşıma konusunda sponsor olduk.”
Bakanlık yetkililerine de sordum. Çünkü Sayın Bakan daha önce şu açıklamayı yapmıştı:
“Otelin 2021 ve 2024 yıllarında tür ve sınıflandırma denetimleri yapılmış. Bu denetimler kapsamında işyeri açma belgesi ve yangın yeterlilik ruhsatları talep edilmiş. Otelin, itfaiye tarafından verilmiş yangın yeterlilik ruhsatları mevcut. Zaten bu yetki de itfaiyede olan bir yetki. Düzenli kontrollerin itfaiye tarafından yapılması gerekiyor. Bugüne kadar itfaiye tarafından tarafımıza olumsuz bir durum bildirilmemiş.”
Bakanlık yetkilileri şu şekilde cevap verdi
“Belediye şayet denetim tespitini bize bildirmiş olsaydı biz müdahale ederdik. Yaptığımız denetimler kağıt üstünde kalıyor çünkü denetimleri yapan kurumların raporları eksiksiz ise çalışmasında sorun görülmüyor. Şayet Belediye tespit ettiği eksiklik neticesinde otelin iş yeri ruhsatını iptal etseydi ki buna yetkisi var. 2005 yılında çıkan 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun yürürlüğe girdiği tarihten önce verilen turizm işletme belgeleri, iş yeri açma ve çalışma ruhsatı yerine geçer.Yani o tarihte iş yeri açma yetkisi veren kurum belgeyi iptal etme yetkisine de sahiptir”
Yetkililerden Turizm Bakanının 2021 ve 2024 yılında yaptığı denetlemelerinde Bolu Belediyesinin yaptığını iddia ettiği belgeleri istedim.
Daha bu belgelere ulaşamadım. Ulaştığında bu bilgiseline ekleyeceğim
14-Sonuç ?
Sonuç Yetki karmaşası, ihmaller ve sorumsuzluklar birleştiğinde sonuç 76 can kaybı oldu.
Bu tür olaylar, denetim mekanizmalarının yetersizliği, ihmalkârlık ve hesap verebilirlik eksikliğinin ne kadar ağır sonuçlara yol açabileceğini bir kez daha gözler önüne seriyor.
Bu ülkenin Yurttaşlarının en temel haklarından biri olan güvenli yaşam hakkı, yetkili kurumlar tarafından etkin bir şekilde korunmadığında, sonuç maalesef trajedi oluyor.
Denetim mekanizmalarının şeffaflığı, hesap verebilirlik ve yetkililerin sorumluluklarını eksiksiz yerine getirmesi, bu tür faciaların önlenmesi için temel unsurlar. Ancak, bu görevler yerine getirilmediğinde, vatandaşlar yalnızca kendi güvenliğini sağlamak için bireysel çabalara yöneliyor ki bu da bir toplumun sistematik bir başarısızlığını işaret ediyor.
Gerçeklerin ortaya çıkması ve sorumluların hesap vermesi, yalnızca adaletin sağlanması için değil, aynı zamanda benzer olayların tekrarlanmaması adına elzemdir.
15-Peki, Kartalkaya Kayak Merkezi’nde bulunan ve 1978 yılında inşa edilen 12 katlı Grand Kartal Otel sahipleri ve yöneticileri kim?
Yangın, otelin dördüncü katındaki restoran veya mutfak bölümünde başlamış ve hızla üst katlara yayılmıştır. İç ve dış kaplamasında kullanılan ahşap malzeme, alevlerin hızla yayılmasına neden olmuştur. Olay sırasında otelde 238 kişi bulunmaktaydı. Yangın alarm sistemlerinin çalışmadığı iddiaları üzerine, otel sahibi ve sekiz kişi gözaltına alındı.”