1 Ocak 2024 tarihine yürürlüğe giren 7464 sayılı 'Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına Dair Kanun' kapsamında bugüne kadar turizme açılan konut sayısı belli oldu. '2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'ndaki verilere göre, 7464 sayılı kanun kapsamında bugüne kadar toplam 37 binin üzerinde konut için 'turizm konutu' belgesi düzenlendi.

Üç otel 895 milyon liara muhammen bedelle icradan satışta Üç otel 895 milyon liara muhammen bedelle icradan satışta


Kısa dönem kiralamaların kontrol altına alınması, bu tip kiralamalara standart getirilmesi ve şeffaflığın sağlanması amacıyla turizm amaçlı kiralanan konutların envanteri çıkarıldı ve 88 binin üzerindeki konuttan 37 bin 172'si bugüne kadar sertifikalandırıldı.


Kültür ve Turizm Bakanlığı, söz konusu konutla için  sahip olunması gereken asgari standartları belirledi ve bu standartlara uygun konutları belgelendirerek kayıt altına aldı.


Kültür ve Turizm Bakanlığı kanun çerçevesinde konutları turizme açsa da, sektörden bu konuda itirazlar da geliyor.


Konutların turizme açılmasıyla kontrolsüz bir serbest piyasa oluştuğuna dikkat çeken Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) Başkanı Oya Narin, "Şimdi ne kadar turizm konutu turizme arz edildi bilmiyorum. Çünkü senin evin var bir tane benim evim var bir tane. Gidiyorum turizm konutu belgesi alıyorum. Ancak ben kaça satıyorum, o kaça satıyor bilinmiyor. Dolayısıyla plansız ve kontrolsüz bir serbest piyasa oluştu. Tamamen denetimsiz bir alan çıkıyor fiyat açısından. Şimdi, piyasaya kaç bin tane turizm konutu çıktı, örneğin Beylikdüzü'nde kaça, Şişli'de kaça satılıyor bunların hiçbirini bilmiyoruz. Bu kanun yapılırken biz 'Yapılsın ama bunları işletme kapasitesi ve tecrübesi olan belli otel firmalarına taşere edin ki hem güvenliği hem de vergisi kontrol edilebilsin' dedik ama hükümet bunu tercih etmedi." eleştirisini getirmişti.