Kartalkaya’daki yangın faciasının ardından yurt genelinde başlayan otel denetimleri, özellikle İstanbul’da bambaşka bir aşamaya ulaştı. Kaymakamlıklar, il genelindeki otellerde sadece yangın güvenliği denetimi değil aynı zamanda erişilebilirlikten hijyene, rekabet ve tüketici haklarından çevre ve atık yönetimine kadar çok sayıda başlıkta denetimler yapıyor. 

Yapılan bu kadar denetimden ve istenen belgeden usanan bir otelci, işletmecilerin nelerle uğraştığına ilişkin farkındalık yaratmak için bir şarkı hazırladı.

Antalya’da iki otel arasındaki plaj kavgası büyüyor Antalya’da iki otel arasındaki plaj kavgası büyüyor

Tam teşekküllü faaliyet gösteren bir otelci, istenmesi durumunda aşağıdaki belgeleri sunması gerekiyor:

* İşyeri açma ve çalıştırma ruhsatı / İtfaiye raporu
* Sürüdürülebilir Turizm Belgesi - TGA
* Personel Hijyen eğitim belgesi
* Bitkisel atık yağ teslim belgesi
* ISG - iş güvenlik sözleşmesi
* Müzik lisans belgesi
* Havuz bulunması halinde cankurtaran belgesi
* Haşere ilaçlama sözleşmesi
* Klima bakım sözleşmesi / İşletme bünyesinde teknik servis tarafından yapılması halinde raporlaması
* Atık pil teslim belgesi
* Sıfır atık belgesi
* TAPDK belgesi ( Alkollü içki satışı yapılması halinde )
* İşyeri hekimi veya ilk yardım sertifikalı personel belgesi
* Davlumbaz temizlik raporu
* Baca temizlik raporu
* Enerji kimlik belgesi
* Turizm işletme belgesi
* Marka tescil belgesi ( Şart değil )
* Asansör periyodik kontrol raporu

İstanbul’da otellere kapsamlı denetim başlatılmıştı

Bilindiği üzere İstanbul’da kaymakamlıklar tarafından otellerde kapsamlı denetimler başlatılmıştı. Kaymakamlıkların, her biri farklı uzmanlık gerektiren bunca denetçiyi nereden bulunduğu bilinmese de, otellerde denetimler tüm hızıyla devam ediyor.

Kaymakamlıklar İstanbul’daki otellerde şu başlıklarda denetimler yürüyor:

İş Sağlığı ve Güvenliği Denetimleri: İşçi sağlığı ve güvenliği, iş kazalarına karşı alınan önlemler, çalışanların iş güvenliği eğitimleri, acil durum eylem planı.

Çevre ve Atık Yönetimi Denetimleri; Atık yönetimi ve geri dönüşüm süreci, çevre kirliliği ve emisyon değerleri, tehlikeli atıkların uygun şekilde muhafaza edilmesi, çevresel etki değerlendirme (ÇED) raporları, çevresel gürültü kontrol yönetmeliğine uyum.

Gıda ve Hijyen Denetimleri; Ürünlerin hijyen ve kalite güvenliği, saklama ve üretim koşullarının denetlenmesi, gıda politikası mevzuatına uyum, son kullanma tarihi ve etiketleme kontrolleri, hijyen kuralları, ürün kontrolü,

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatları, 2634 Sayılı Turizmi Teşvik Kanunu kapsamında verilen Turizm İşletmesi Belgeleri ve diğer belgelerin denetimleri; Ruhsat ve diğer gerekli belgeler, çalışma saatlerine uyum, tabela, reklam ve gürültü yönetmeliği düzenlemeleri, genel kamu düzeni ile ilgili düzenlemeler.

Rekabet ve Tüketici Hakları Denetimleri; Haksız rekabet, mesafeli sözleşmelerin kesintiye uğraması, fiyat etiketi ve kampanya usulsüzlükleri, garanti ve indirimlere uyum.

Erişilebilirlik Düzenlemeleri; 5378 Sayılı Engelliler hakkında kanun, yönetmelik ve talimatlar.

Yangın Yükü ve Risk Analizi: İş yerinde bulunan malzemelerin yanıcılık derecesi ve yanma riski analizi raporları incelenecek.

Yanıcı ve Parlayıcı Maddeler: Yanıcı malzemelerin güvenli bir şekilde depolanıp depolanmadığı kontrol edilecek.

Elektrik Tesisatı: Elektrik panolarının ve kabloların düzenli kontrol edilip edilmediği, Kaçak akım hatlarının bulunup bulunmadığı incelenecek.

Sigara ve Ateş Kullanımı: Sigara içme alanları belirlenecek ve yasaklar titizlikle takip edilecek.

Yangın Talimatları: Çalışanların görebileceği yerlere yangın talimatları ve acil durum planları asılacak.

Söndürücüler: Yangın tüplerinin kolay erişilebilir olup olmadığı ve periyodik bakımlarının yapılıp yapılmadığı kontrol edilecek.

Yangın Dolapları ve Hidrantlar: Yangın hortumlarının ve su sızıntılarının çalışır durumda olup olmadığı denetlenecek.

Alarm Sistemleri: Alarm sisteminin düzgün çalışıp çalışmadığı, düzenli test değerlerinin alınıp alınmadığı, alarmın çalıştırılması durumunda tüm çalışanların uyarılıp uyarılmadığı kontrol edilecek.

Duman Dedektörleri ve Sprinkler Sistemleri: Dedektörlerin ve yağmurlama sisteminin periyodik bakımlarının yapılıp yapılmadığı ve çalışır durumda olup olmadığı kontrol edilecek.

Acil Durum Tahliye Planları ve Uygulamaları: Yangın anında güvenli tahliyenin sağlanması için, aşağıdaki hususları içeren yangın tatbikatları düzenli olarak yapılacak.

Acil Çıkış Yolları ve Kapıları: Acil çıkış kapılarının kolay açılabilir olup olmadığı, acil çıkış yollarını engelleyen herhangi bir şey olup olmadığı, merdivenlerin kaymaz ve yanmaz malzemeden yapılıp yapılmadığı kontrol edilecek.

Acil Çıkış Levhaları ve Aydınlatmalar: Tüm acil çıkış yollarında ışıklı yönlendirme levhalarının ve acil aydınlatmaların var olup olmadığı, elektrik kesintisinde acil aydınlatmaların çalışır durumda olup olmadığı kontrol edilecek.

Acil Durum Tatbikatları: İş yerinde yılda en az bir kez tatbikatın yapılıp yapılmadığı kontrol edilecek, tatbikata tüm çalışanların katılması ve gerekli hassasiyetin gösterilmesi sağlanacak.

Toplanma Alanı ve Yoklama Listeleri: Yangının ardından toplanma alanlarının belirlenip belirlenmediği ve çalışanlara bildirilip bildirilmediği personel yoklama listleri kontrol edilecek.

Yangın Eğitimi ve Kişisel Bilgilendirme Yangın Söndürme Eğitimi: Yangın anındaki tahliye yöntem ve yolları öğretilecek, çalışanlara belirli periyotlarla yangın tüplerinin ve alarm sistemlerinin nasıl çalıştırılacağı öğretilecek.

Acil Durum Kontrolleri Eğitimi: Yangın sırasında nasıl hareket edilmesi gerektiği, hangi çıkışların kullanılacağı çalışanlara anlatılacak.

Acil Durum Ekipleri: Yangın söndürme, ilk yardım ve tahliye ekiplerinin oluşturulup oluşturulmadığı ve ekip üyelerinin gerekli eğitimleri alıp almadığı kontrol edilecek.

Telegram Turizm Ekonomi