Oteller

Tam 6 başlık: İstabul’da otellere şaşırtan denetim

Kartalkaya’daki otel yangını faciasının ardından Valilikler ve kaymakamlıklar otellere dönük sıkı denetim başlattı ancak bazı sorunlar var...

Abone Ol

Bolu Kartalkaya’daki Grand Kartal Otel’de 78 kişinin ölümüyle sonuçlanan yangın faciasının ardından otellerde sıkı denetimler başlatıldı. Ülke sathında yapılan denetimler ağırlıklı olarak yangın güvenliğine odaklanırken, İstanbul’daki denetimlerin farklı bir hal aldığı görülüyor. Tesisleri dolaşan ekipler iş sağlığı ve güvenliği, atık yönetimi & geri dönüşüm, gıda & hijyen, ruhsat, tüketici hakları ve erişebilirlik olmak üzere toplam 6 kategoride denetimler yapıyor.

İstanbul’daki kaymakamlıklar tarafından otellere gönderilen ayrıntılı yazıda, tesislerde yapılacak denetimlerin niteliği ve denetim tarihi belirtiliyor.

Her yıl 1 Ocak'ta başlayıp 90 günde bitirilecek

Denetimler yıl 1 Ocak 1 Mart arasındaki 90 günlük sürede tamamlanacak. Yıl içerisinde de denetim sonuçları kontrol edilecek ve bu şekilde denetimlerin sürekliliği sağlanacak. İşletme yetkililerine önceden haber verilerek yapılcak olan denetimler sonucu kaymakamlıklar tarafından oluşturulacak denetim formlarını içeren faaliyet raporları tekip eden her ayın ilk haftası İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne gönderecek.

Otellerde yapılan denetimlerin ana başlıkları ve alt başlıkları şöyle:

İş Sağlığı ve Güvenliği Denetimleri: İşçi sağlığı ve güvenliği, iş kazalarına karşı alınan önlemler, çalışanların iş güvenliği eğitimleri, acil durum eylem planı.

Çevre ve Atık Yönetimi Denetimleri; Atık yönetimi ve geri dönüşüm süreci, çevre kirliliği ve emisyon değerleri, tehlikeli atıkların uygun şekilde muhafaza edilmesi, çevresel etki değerlendirme (ÇED) raporları, çevresel gürültü kontrol yönetmeliğine uyum.

Gıda ve Hijyen Denetimleri; Ürünlerin hijyen ve kalite güvenliği, saklama ve üretim koşullarının denetlenmesi, gıda politikası mevzuatına uyum, son kullanma tarihi ve etiketleme kontrolleri, hijyen kuralları, ürün kontrolü,

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatları, 2634 Sayılı Turizmi Teşvik Kanunu kapsamında verilen Turizm İşletmesi Belgeleri ve diğer belgelerin denetimleri; Ruhsat ve diğer gerekli belgeler, çalışma saatlerine uyum, tabela, reklam ve gürültü yönetmeliği düzenlemeleri, genel kamu düzeni ile ilgili düzenlemeler.

Rekabet ve Tüketici Hakları Denetimleri; Haksız rekabet, mesafeli sözleşmelerin kesintiye uğraması, fiyat etiketi ve kampanya usulsüzlükleri, garanti ve indirimlere uyum.

Erişilebilirlik Düzenlemeleri; 5378 Sayılı Engelliler hakkında kanun, yönetmelik ve talimatlar.

Yangın Yükü ve Risk Analizi: İş yerinde bulunan malzemelerin yanıcılık derecesi ve yanma riski analizi raporları incelenecek.

Yanıcı ve Parlayıcı Maddeler: Yanıcı malzemelerin güvenli bir şekilde depolanıp depolanmadığı kontrol edilecek.

Elektrik Tesisatı: Elektrik panolarının ve kabloların düzenli kontrol edilip edilmediği, Kaçak akım hatlarının bulunup bulunmadığı incelenecek.

Sigara ve Ateş Kullanımı: Sigara içme alanları belirlenecek ve yasaklar titizlikle takip edilecek.

Yangın Talimatları: Çalışanların görebileceği yerlere yangın talimatları ve acil durum planları asılacak.

Söndürücüler: Yangın tüplerinin kolay erişilebilir olup olmadığı ve periyodik bakımlarının yapılıp yapılmadığı kontrol edilecek.

Yangın Dolapları ve Hidrantlar: Yangın hortumlarının ve su sızıntılarının çalışır durumda olup olmadığı denetlenecek.

Alarm Sistemleri: Alarm sisteminin düzgün çalışıp çalışmadığı, düzenli test değerlerinin alınıp alınmadığı, alarmın çalıştırılması durumunda tüm çalışanların uyarılıp uyarılmadığı kontrol edilecek.

Duman Dedektörleri ve Sprinkler Sistemleri: Dedektörlerin ve yağmurlama sisteminin periyodik bakımlarının yapılıp yapılmadığı ve çalışır durumda olup olmadığı kontrol edilecek.

Acil Durum Tahliye Planları ve Uygulamaları: Yangın anında güvenli tahliyenin sağlanması için, aşağıdaki hususları içeren yangın tatbikatları düzenli olarak yapılacak.

Acil Çıkış Yolları ve Kapıları: Acil çıkış kapılarının kolay açılabilir olup olmadığı, acil çıkış yollarını engelleyen herhangi bir şey olup olmadığı, merdivenlerin kaymaz ve yanmaz malzemeden yapılıp yapılmadığı kontrol edilecek.

Acil Çıkış Levhaları ve Aydınlatmalar: Tüm acil çıkış yollarında ışıklı yönlendirme levhalarının ve acil aydınlatmaların var olup olmadığı, elektrik kesintisinde acil aydınlatmaların çalışır durumda olup olmadığı kontrol edilecek.

Acil Durum Tatbikatları: İş yerinde yılda en az bir kez tatbikatın yapılıp yapılmadığı kontrol edilecek, tatbikata tüm çalışanların katılması ve gerekli hassasiyetin gösterilmesi sağlanacak.

Toplanma Alanı ve Yoklama Listeleri: Yangının ardından toplanma alanlarının belirlenip belirlenmediği ve çalışanlara bildirilip bildirilmediği personel yoklama listleri kontrol edilecek.

Yangın Eğitimi ve Kişisel Bilgilendirme Yangın Söndürme Eğitimi: Yangın anındaki tahliye yöntem ve yolları öğretilecek, çalışanlara belirli periyotlarla yangın tüplerinin ve alarm sistemlerinin nasıl çalıştırılacağı öğretilecek.

Acil Durum Kontrolleri Eğitimi: Yangın sırasında nasıl hareket edilmesi gerektiği, hangi çıkışların kullanılacağı çalışanlara anlatılacak.

Acil Durum Ekipleri: Yangın söndürme, ilk yardım ve tahliye ekiplerinin oluşturulup oluşturulmadığı ve ekip üyelerinin gerekli eğitimleri alıp almadığı kontrol edilecek.

Eksiklikleri gidermeyen otellere idari ve adli işlem uygulanıyor

Yapılan denetimler sonucunda işletmelere eksikliklerin giderilmesi için 'makul süre' verileceği, verilen süre içinde eksikleri gidermeyen işletmelere idari ve adli işlem yapılacağı belirtiliyor. Yazıda "Can ve mal güvenliği, kişi sağlığı açısından tehlike ve risk taşıyan, ciddi eksiklikleri bulunan işyerlerinin faaliyetine son verilerek mevzuatında belirtilen cezaların uygulanması için yasal işlem derhal başlatılacaktır. Yangın tedbirlerine uymayan işyerlerinin faaliyetlerine devam etmelerine kesinlikle izin verilmeyecektir." ifadelerine yer verildi.

Bu kadar denetimi yapacak uzman ekipler nasıl oluşturuldu?

Normal şartlarda farklı bir kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan denetimlerin neredeyse tamamının kaymakamlıklarca nasıl yapılacağı, ilgili başlıklarda bu kadar uzmanın nasıl bir araya getirileceği merak konusu.

Yetki karmaşası ve çifte denetim uyarısı

Otelciler ise bu çaptaki denetimlerin kurumlar arasında yetki karmaşasına neden olacağı neden olacağı konusunda uyarıda bulunuyor. Her biri farklı uzmanlık gerektiren bu kadar denetimin kaymakamlıklar bünyesinde oluşturulacak ekiplerce yapılmasının mümkün olmadığını ifade eden otelciler, hem kaymakamlık hem de diğer kurumlarca yapılacak çifte denetimlerin otelcilerde bıkkınlık yaracağına işaret ediyor.

{ "vars": { "account": "G-G5X01GEY79" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }