Turizm

Sağlık Turizmi Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı

Uluslararası Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Abone Ol

Sağlık Bakanlığı tarafından sağlık turizmini düzenlemek amacıyla hazırlanan “Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Hakkında YönetmelikResmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Sağlık turizmi sektörünü düzenleyen ve önemli değişiklikler getiren yönetmelik gereği, bu aland faaliyet gösteren tüm sağlık tesisleri ve aracı kuruluşlar “HealthTürkiye” portalı ile entegre hale getirilecek.

Yönetmelikte öne çıka maddeler şöyle:

* Sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren tüm sağlık tesisleri ve aracı kuruluşlar “HealthTürkiye” portalı ile entegre hale getirilecek ve hastalar aldıkları hizmeti portal üzerinden görüntüleyebilecek.

* Sağlık turizmi kapsamında yapılan cerrahi işlemler ilemler için “komplikasyon sigortası” yapılması zorunlu olacak.
 
* Uluslararası Sağlık Hizmetleri A.Ş (USHAŞ) sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren kuruluşları uluslarası platformlarda desteklyecek.

* Sunulan hizmetin takibini yapmak amacıyla sağlık turizmi için ülkeye gelen her ‘sağlık turistine bir sorumlu personel' tanımlanacak.

* Aracı kuruluşlara yetki verilmesi ve sundukları hizmetin takibi USHAŞ tarafından yürütülecek.

* Sağlık tesisleri bundan böyle uzaktan da sağlık hizmeti sunabilecek ve sundukları hizmetleri HealthTürkiye portalı üzerinden ilan edecekler.

* Sağlık tesisleri, Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü (TÜSKA) tarafından verilecek uluslararası geçerliliği olan bir sertifika sahibi olacak.  Başkasına devredilemeyecek olan Uluslararası Sağlık Turizmi Yetki Belgesi, HealthTürkiye Performans Kriterleri’ne bağlı olarak geçerliliğini koruyacak.

* Hem sağlık tesisleri hem de aracı kuruluşlar, hasta şikayetleri ve memnuniyet anketleri ile değerlendirmeye tabi tutulacak.

* Gerek sağlık tesisleri gerekse aracı kuruluşlar yabancı dil seçeneği bulunan web sitesi oluşturacak, tesisin uluslararası sağlık biriminde çalışan personelin en az birinin yabancı bilmesi zorunlu olacak.

* Aracı kuruluşlar, 7/24 esasına uygun şekilde en az iki yabancı dilde çağrı hizmeti sunacak.

* Sağlık turizmi kuruluşları 2025 sonuna kadar yönetmelik hükümlerine uyum sağlayacak; 2025 sonuna kadar komplikasyon sigortasını, 2026 sonuna kadar da akreditasyon sertifikasını alacak.

{ "vars": { "account": "G-G5X01GEY79" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }