“2021’de Bakanlık belgesini de zorunlu yaptık”
CNN Türk’teki canlı yayına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kartalkaya’daki Grand Kartal Otelde yaşanan facianın sorumluluğunun Bakanlıkta olmadığını ileri sürdü. Konaklama sektöründe 2021 yılına kadar Bakanlık ve Belediye olmak üzere çifte belge sistemi olduğunu, 2021 yılından itibaren belediye belgeleri otellere de Bakanlık belgesi zorunluluğu getirdiklerini anlatan Ersoy “Bazen bilgi kirliliği oluşturuluyor, belediyelerin yetkileri Bakanlığa devredilmiş gibi, böyle bir şey yok. Şimdi artık belediye belgesi yeterli değil, aynı zamanda Bakanlık belgesi alması gerekiyor. Birinci kriteri, belediye belgesi.” dedi.
“Yetki İl Özel İdaresinde”
Otelin bulunduğu Kartalkaya’nın turizm bölgesi olduğunu, ancak Bolu Belediyesi’nin mücavir alanı dışında kaldığı için yetkinin İl Özel İdaresinde olduğunu anlatan Ersoy Bakanlığın bu bölgede sadece imar planı hazırlama ve tahsis yetkisi olduğunu söyledi. İl Özel İdaresinin, uygunlukları tamamsa iş yeri açma ve çalışma (İAÇ) ruhsatı verdiğini kaydeden Ersoy, “Bu bize gelince süreç başlıyor. Bakanlık işletmeye kontrolör gönderiyor. Kontrolörümüz nelere bakıyor? Turizmle ilgili süreçleri denetliyor. İş yeri açma ruhsatını görünce bizim için işlem tamam anlamına geliyor. Ana kuralımız bu. Bakanlık kontrolleri, tesisin niteliklerinin, standartlarının sınıflandırmasını yapıyor. Yıldızını, niteliğini denetliyor. Oda sayılarının yeterli olmasına bakıyoruz. Yatak kapasitesine bakıyoruz, minimum ve maksimum olarak. Tatil köyü, apart, pansiyon var tabii. Hepsi otel olarak olmuyor. Biz nitelik ve sınıflandırmasıyla ilgili denetimleri yapıyor ve sonra belgeyi veriyoruz.” diye konuştu.
“Yangın belgesini sadece Bolu itfaiyesi verebilir”
Yangın yeterlilik belgesinin sadece itfaiyelerin verildiğine dikkati çeken Ersoy, “İl Özel İdaresi (işletmeye) diyor ki ‘Sen bunları yetkili kurumlardan alıp bana getireceksin.’ Türkiye’de resmi yetkili kurum sadece itfaiyelerdir. Kartalkaya’da yetkilendirmeyi Bolu İtfaiyesi veriyor. Bolu Belediyesi dışında başka bir belediyeden alamazsınız, Bolu ili sınırları içinde olduğunuz için. Yangın yeterlilik belgesini bir tek itfaiyeler veriyor. İl sınırları içinde bağlı olduğunuz belediyeler veriyor. İlçenin yeterliliği yoksa o zaman Bolu İtfaiyesi verir. İş yeri açmak için çalışma ruhsatını İl Özel İdaresi veriyor. Size listeyi veriyor, ‘Bunları halledin gelin’ diyor. Burada Bolu İtfaiyesi gerekli denetlemeleri yaptıktan sonra belgeyi veriyor.” diye konuştu.
“Belediyenin İl Özel İdareye veya Bakanlığa bildirmesi gerekiyordu”
Bolu Belediyesine yapılan ve sonra geri çekildiği belirtilen başvuru sonucu otelde 8 hatalı durumun ortaya çıktığını ifade eden Mehmet Nuri Ersoy, şunları söyledi:
“Tahliye çıkışları, ışıklı yönlendirme levhaları, bina acil aydınlatma, elektrik tesisatı uygunluğu, söndürme gereçleri talimatları, algılama sistemleri ve yangın alarmı, paratoner, duman havalandırma ve tahliye gibi 8 asli eksiklik buluyor Bolu Belediyesi. Tespit yapıyor, bu tespiti yaptıktan sonra geri çekmek gibi bir şey olamaz. Normalde bu eksiklikleri tespit ettikten sonra İl Özel İdaresini veya Kültür ve Turizm Bakanlığını bilgilendirmeniz gerekiyor. Bolu Belediyesinin bu tespiti yaptıktan sonra düzeltmesi için süre vermesi gerekiyordu. O süreden sonra düzelmediyse, iş yeri açma çalışma ruhsatını düzenleyen İl Özel İdareye veya bir üst merci olan Kültür ve Turizm Bakanlığına ihbarda bulunması gerekiyor. Bunu dediği andan itibaren İl Özel İdaresi, Bakanlığa bile sorma gereği duymadan hemen kapatma verecekti, ruhsatını iptal edecekti. İl Özel İdaresi ruhsatı iptal ettiği için gidip kapatabilir. O andan itibaren zaten İl Özel İdare iş yeri açma çalışma ruhsatı yeterliliği düştüğü için otomatikman kapatma işlemini yapar, bize bilgi verir. Mücavir alanda olsaydı belediyeye başvuracaktı itfaiye. Siz bu gerçeği bildikten sonra başka işlem yapamazsınız. Siz tespit ettiniz, önünüze düşmedi. Siz bizzat talep üzerine gittiniz, tespitleri yaptınız. Artık bunun farkındasınız. Bu otelde ciddi problem var. 8 tane madde saymış.”