Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliğinin (AKTOB) Şubat ayı geleneksel yemekli toplantısında katılımcılara seslenen Başkan Kaan Kavaloğlu turizmin siyaset üstü, milli bir sektör olduğunu belirtti. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Valilik, Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri, kaymakamlıklar, tur operatörleri, uçak şirketleri, acenteler, otelciler tüm paydaşların birlikte çalıştığını kaydetti.
Turizm kaynak pazar durumundaki 20 ülkeyle ilgili rapor hazırladıklarını ve bu raporu yakında kamuoyu ile paylaşacaklarını kaydeden Kaan Kavaloğlu “İngiltere ve Polonya pazarlarında önemli artış söz konusu. Kazakistan, Romanya ve Hollanda ise ivme kazanabileceğimiz pazarlar.” diye konuştu.
Kavaloğlu, Antalya’nın 6 önemli pazarlarındaki son duruma ilişkin şu bilgileri paylaştı:
Rusya’dan turizm amaçlı çıkışlar 9 yılda 46 milyona yaklaşacak
Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) istatistiklerine göre, Ruslar 2024 yılında 11,5 milyonu turizm amaçlı olmak üzere 29 milyondan fazla yurtdışı seyahati gerçekleşti. Bu rakam 2023 yılına kıyasla yüzde 25’lik bir artış anlamına geliyor. Rusya’dan turizm amaçlı toplam çıkışların yarısından fazlası Antalya’ya oluyor. Küresel ve ulusal krizler dışında Rusya’nın Antalya’ya olan ilgisi kesintisiz devam ediyor. Rusya’dan turizm amaçlı yurt dışı çıkışların 2024 ve 2029 yılları arasında sürekli olarak artacağı, dokuzuncu artış yılının ardından, çıkış sayısının 45.93 milyona ulaşacağı ve dolayısıyla 2029 yılında yeni bir zirve yapacağı öngörülüyor. Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR), 2024 yılında Ruslar tarafından ağırlıklı olarak turist çeken ilk 25 ülkeye yapılan seyahat sayısının geçen yıla göre %15,4 artarak 17,4 milyona ulaştığını bildirdi.
Almanya pazarı 2034’te 300 milyar dolara yaklaşacak
Almanya’da outbound (giden) pazarının 2024 yılında 114.9 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Bu rakamın 2034 yılına kadar 292,8 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor. Bu dönemde sektörün %9,8’lik bir YBBO ile (yıllık birleşik büyüme oranı) yükselmesi bekleniyor. 2019’da yurtdışına çıkan Alman turistlerin yaptığı harcamanın 72.95 milyar doları civarında olduğu hesaplandı. Almanya’da 2019’dan 2023’e kadar yurt dışı turizminde yüzde 9,5’lik bir YBBO ile sektörün net değeri 2023 yılında 104.9 milyar dolara ulaştı. Almanlar için 2024 yılında en popüler tatil destinasyonları Avusturya, Fransa, İtalya, İspanya ve Hollanda’dan sonra Türkiye oldu. Almanya’da Türkiye, Avrupa Birliği ülkeleri dışında en fazla ziyaret edilen destinasyon.
Antalya’nın İngiliz turist hedefi 1 milyon 750 bin
Birleşik Krallık’tan yurt dışına yapılan seyahatler 2024 yılında 90,46 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştı. Bu ivmenin yüzde 8,60’lık bir YBBO ile artarak devam etmesi ve 2034 yılında 206,43 milyar dolara ulaşması bekleniyor. 2022 ve sonrasında yurtdışına çıkanların sayısı önemli ölçüde toparlanmış olsa da, personel yetersizliği nedeniyle yaşanan bir dizi uçuş iptali denizaşırı ziyaretçi sayısını olumsuz etkiledi. 2023-24 dönemindeki yüzde 17,6’lık önemli büyümeye rağmen, 2024-25’e kadarki beş yıl içinde yurt dışı çıkışların yüzde 0,7 oranında düşerek 92 milyon kişiye gerilemesi bekleniyor.
Birleşik Krallık hayat pahalılığı hane halkları üzerinde baskı oluşturarak yurt dışı turizmini kısıtlıyor. Seyahat Eğilimleri raporunun son versiyonuna göre, Birleşik Krallık’tan yurt dışına yapılan seyahatlerin 55,5 milyonunu tatil amaçlı seyahatler oluşturdu. Dünyanın en büyük hacimli ilk 5 kaynak pazarı arasında yer alan Birleşik Krallık’tan Türkiye’ye ve Antalya’ya dönük ilgi sürekli artıyor. İngilizler ağırlı olarak İspanya, İtalya, Fransa destinasyonlarını tercih ediyor. Avrupa dışında en fazla tercih ettikleri destinasyon ise Türkiye. Ancak milliyet payı olarak, Pazar büyüklüğünü yansıtan bir hacme sahip değil. Antalya, 2025 yılında 1 milyon 750 binin üzerinde İngiliz turist hedefliyor.
Polonyalı turistin önceliği fiyat, potansiyel yüksek
GlobalData’nın anketine göre; Polonyalı turistlerin yüzde 65’i tatil yerine karar verirken fiyata bakıyor. Buna ek olarak, dijitalleştirilmiş hizmetler ve ürünler Polonya pazarı için artık büyük önem taşıyor. Polonyalı katılımcıların dörtte birinden fazlası (%26) seyahat rezervasyonu yaparken genellikle online seyahat acentelerini kullandıklarını belirtiyor.
Polonyalı turistler ayrıca güneş ve plaj destinasyonlarını da güçlü bir şekilde tercih ediyor. Katılımcıların yüzde 60’ı genellikle bu tür tatillere çıktıklarını, yüzde 20’si 2023’’de şehir tatiline çıktıklarını söylüyor. En fazla tercih edilen seyahat konseptini eğlenme, dinlenme ve tatil oluşturuyor. Pandeminin ardından güçlü çıkışını sürdüren Polonya 2019 yılınında Türkiye ve Antalya’da yüzde 100’ün üzerinde büyüme gösterdi. Orta Avrupa’nın en büyük nüfus ve ekonomilerinden bir olan Polonya Türkiye ve Antalya için çok daha fazla potansiyel barındırıyor.
Hollanda pazarı için yeni stratejiler geliştirilmeli
COVID-19’un etkisiyle 2020’de sekiz milyonun altına düşen Hollanda’dan yurt dışına yapılan seyahat sayısı, 2022’de toparlanarak 2023’te daha da artarak 25 milyona ulaştı. Eurostat’a göre, yurt dışına yapılan bu seyahatler, 15 yaş ve üzeri, kişisel veya profesyonel/iş amaçlı, en az bir gece konaklamalı tüm turizm seyahatlerini kapsıyor. Hollanda, 2024 yılında yakaladığı en yüksek rakamın ardından zayıf performans gösteren kaynak pazarlarımızdan birisi oldu. Avrupa Birliği’nin Üste gelir grubu ülkeleri arasında yer alan Hollanda kaynak pazarına yönelik yeni stratejiler geliştirilmelidir.
Kazakistan pazarının özellikleri ve turistlerin öncelikleri
Turistik Kamkor verilerine göre Kazak turistlerin öncelikli destinasyonları Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Türkiye ve Mısır. Ayrıca, bu ülkeden Vietnam ve Tayland’a yönelik turist akışı da artıyor. Avrupa, gelişmiş hava bağlantısı sayesinde Prag ve Milano gibi gelişmekte olan destinasyonlarla daha erişilebilir hale geldi.
Seyahat tercihlerini etkileyen faktörler
Kazakların destinasyon tercihlerini etkileyen en önemli faktörler ulaşım kolaylığı ve vize formaliteleri. Kazak turistler genel olarak konfora, üst düzey otellere, yeni yerler keşfetmeye ve alışverişe öncelik veren yüksek harcama potansiyeli yüksek turistler olarak sınıflandırılıyor.
Kazakistan İçişleri Bakanlığı, 2024 yılında 1 milyon 488 bin pasaport vererek son 30 yılın en yüksek rakamına ulaştığını bildirdi. Bu artış kısmen çocuklara pasaport verilmesine ilişkin tarifenin yarıya indirilmesinden kaynaklandı. 2024 1 Ocak ve 1 Aralık tarihleri arasında 1 milyon Kazak turist yurtdışına seyahat ederek geçen yılki toplam 794 bin rakamına göre önemli bir artış kaydetti. Bu artış, Kazak gezginler arasında paket turların giderek daha fazla tercih edildiğini gösteriyor.
Türkiye’nin yanı sıra Mısır, BAE, Vietnam, Tayland, Çin, Gürcistan, Maldivler, Katar ve Sri Lanka da popüler destinasyonlar arasında yer aldı.