Hem hava yolu hem de acente satışları büyüdü
Çok uluslu İngiliz bankası Barclays’ın yayımladığı son rapora göre, Mart ayında seyahat acenteleri ve hava yolu şirketlerine yönelik harcamalar güçlü bir artış gösterdi. İngiltere’de tatiller ‘en öncelikli satın alma’ kategorisi haline geldi.
Genel seyahat harcamaları geçen aya kıyasla yüzde 5,7 artış göstererek, Şubat ayındaki yüzde 5,1’lik artışın üzerine çıktı.
Banka tarafından yayımlanan en güncel tüketici kartı harcama verilerine göre, hem seyahat acenteleri (yüzde 7,1) hem de hava yolu şirketleri (yüzde 7,4) güçlü büyüme kaydetti.
Acenteler üzerinden yapılan işlem sayısı bir önceki aya göre yüzde 13,1 oranında artarken, hava yolu şirketlerine yapılan harcamalar artsa da işlem sayısında yüzde 1,3’lük bir düşüş gözlendi.
Raporda, Mart ayında konaklama ve eğlence harcamalarının yüzde 2,8 oranında arttığı, bunun da ‘tüketicilerin maddi mallar yerine deneyimlere ve anılar yaratmaya öncelik verdiğini’ gösterdiği ifade edildi.
Tatil, temel ihtiyaç dışı en önemli tercih
Barclays, tüketicilerin yüzde 61’inin mali olarak zorlandıkları dönemlerde bile temel ihtiyaç olmayan harcamalar yaptığını ve bu harcamalar içerisinde tatillerin en öncelikli tercih haline geldiğini vurguladı.
Verilere göre, seyahat harcamalarındaki bu süreklilik, tüketicilerin hane halkı mali durumlarına dair daha az güven duymalarına ve artan faturalar ile ithal ürünlerdeki enflasyon beklentileri doğrultusunda temel harcamalarını kısmaya çalıştıkları bir dönemde gerçekleşti.
Bu eğilim, Şubat ayında yüzde 0,6 artış gösteren genel perakende harcamalarının, Mart ayında yüzde 0,2 oranında düşmesine neden oldu.
Barclays Perakende Birimi Başkanı Karen Johnson, konuyla ilgili şunları söyledi:
“Tüketiciler, artan faturaların baskısını hissederken, son küresel gelişmelerin mali durumları üzerindeki potansiyel etkilerinin de farkındalar.
Maliyetleri düşürme çabasıyla, haneler daha temkinli bir bütçeleme yaklaşımı benimsemekte ve bu da 'haftalık büyük alışveriş' alışkanlığının yeniden canlanmasına yol açmaktadır.”
Banka’nın Birleşik Krallık Başekonomisti Jack Meaning ise şunları kaydetti:
“Şubat ayında beklenenden daha güçlü GSYİH büyümesinin ardından, bugünkü veriler önümüzdeki aylarda tüketici harcamaları açısından risklere işaret etmektedir.
Artan belirsizlik ve yükselen faturaların etkileri şimdiden hissedilmeye başlanmıştır. 2025 ortasına kadar harcamaların düşük seviyelerde seyretmesini, ardından faiz oranlarındaki düşüşlerin etkilerinin hissedilmeye başlaması ve belirsizliklerin azalmasıyla birlikte 2026 yılında toparlanmasını bekliyoruz.”