İspanya ile birlikte Almanya’daki seyahat satışlarında lider konumda yer alan Türkiye'nin, artan fiyatlar nedeniyle özellikle aileler için zaman zaman erişilemez hale geldiği belirtiliyor. Bu konuda Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Erkan Yağcı ile olası çözümleri ele alan Alman RT/Raiffeisen Touristik Group’un Strateji ve Uluslararası İş Geliştirme Direktörü Thomas Bösl, sorunu aşmak için sunulan olası çözümleri değerlendirdi.
Yağcı ile yaptığı görüşmenin ardından bir basın açıklaması yapan Thomas Bösl, “Türkiye bizim için en önemli pazarlardan biri ve rekabet gücü bizim için büyük önem taşıyor” ifadelerini kullanan Bösl, değişen ekonomik koşullar, artan fiyat seviyeleri ve hassas müşteri tepkileri göz önüne alındığında esnek kalmak ve yeni konseptler üzerinde çalışmak gerektiğini vurguladı.
Yüksek fiyatlar ailelerin tatil planlarını zorluyor
Alman pazarında Türkiye’ye yönelik ön ve arka sezon rezervasyonlarının oldukça iyi olduğunu bildiren tur operatörleri ve seyahat acenteleri, yaz tatili döneminde ise Almanya pazarında bir zayıflama gözlemlendiğine dikkat çekiyor. Buna göre Türkiye, yüksek otel kalitesine ve müşteri memnuniyetine rağmen, sınırlı bütçeye sahip çocuklu aileler için artık pahalı bir destinasyon haline geldi.
Şubat ayı sonunda Antalya’da düzenlenen SunExpress’in yıl dönümü kutlamasında, Schauinsland-Reisen CEO’su Gerald Kassner ve Bentour CEO’su Deniz Uğur da fiyat artışlarını eleştirerek, Türkiye’nin aileler için erişilebilir bir destinasyon olmaya devam etmesi gerektiği uyarısında bulundu. Kassner, Mısır gibi ülkelerin ailelere daha iyi bir fiyat-performans sunduğunu dile getirdi.
Bösl ise Yağcı ile yaptığı görüşmede, “Özellikle yüksek sezonda fiyat artışlarının rezervasyon davranışları üzerinde gözle görülür bir etkisi var” dedi.
Türk otelciler artan maliyetlerle mücadele ediyor
Yağcı, 2024 yılı sonunda fvw|TravelTalk’a verdiği röportajda, otelcilerin maaşlardan yiyecek ve içeceklere, elektrikten suya kadar her alanda yüksek maliyet artışlarından etkilendiğini belirtmişti. Türkiye’de 2020’den bu yana enflasyon oranı %50’nin üzerinde seyrediyor. Son dönemde bir miktar gerilese de Şubat ayı itibarıyla resmi verilere göre hala yüzde 39 seviyesinde bulunuyor.
"Light her şey dahil" konsepti çözüm olabilir mi?
Bösl’e göre, hizmet ve fiyat yapılarında daha fazla farklılaşmaya gidilmesi bir çözüm olabilir. Bu bağlamda, “Light Her Şey Dahil” veya modüler yeme-içme konseptleri gibi seçeneklerin değerlendirilebileceğini belirten Bösl, bu tür konseptlerin müşterilere daha fazla seçim ve şeffaflık sunabileceğini, ancak fiyat-performans dengesini riske atmadan uygulanması gerektiğini vurguluyor.
“Elbette son karar otellere ait,” diyen Bösl, “Ancak maliyetler artsa da destinasyonun cazibesini koruyabilmek için birlikte çözüm üretmeliyiz” ifadelerini kullandı.
Bentour CEO’su Deniz Uğur da iki yıl önce Türkiye’de otellerin müşteriye alkollü ve alkolsüz her şey dahil paketleri sunmaları gerektiğini söylemişti. Türkiye’de yüksek vergiler nedeniyle alkolün oldukça pahalı olduğu göz önüne alındığında, bu tür paketlerin özellikle aileler için cazip bir seçenek olabileceği belirtiliyor. Gemi seyahatlerinde müşterilerin farklı içecek paketleri satın alabildiği model örnek gösterilirken, Türkiye’de bazı otellerin bu sisteme geçmeye başladığı ifade ediliyor. Ayrıca, gemilerde bulunan özel restoranların ekstra ücret karşılığında hizmet vermesi gibi uygulamalar da otellerde değerlendirilebilir.
Görüşmenin ardından Yağcı, “Açık diyalogdan memnuniyet duyuyoruz – bu, birlikte başarılı olmaya devam etmemize yardımcı olacak” dedi. Almanya, Rusya’dan sonra Türk otelcileri için en büyük ikinci kaynak pazar konumunda bulunuyor.