Turizmde Metaverse’in uygulama alanları

Son dönemin popüler teknoloji alanlarından Metaverse aslında turizm alanında yaygın kullanım olanağına sahip bir alan.

Abone Ol

Son zamanların dile yapışan yeni teknolojik terimleri ne anlama geliyor? Bunu biraz açmak ve olası bir beyin jimnastiği ortamı yaratmak arzusundayım. Çünkü yeni teknolojiler çoğunlukla önce yadırganma sonra da hatalı ve yanlış kullanım ile ömürlerini çok kısa sürede tamamlıyorlar. Arta kalan ise artık kullanımı bitmiş, ters algı yaratan tanımlamalar olmaktadır. Burada bu tekniklerin doğru/yanlış yorumu değil ancak en azından yerinde kullanımı ile yeni fikirlerin ortaya çıkabileceği önermesi üzerinde durulacaktır.  

Metaverse, fiziksel ve dijital dünyaların birleştiği, insanların 3 boyutlu sanal ortamlarda etkileşim kurabildiği dijital evrenler bütünü yani sanal ama gerçekmiş gibi deneyimlenen dijital bir dünya anlamına gelmektedir.

Ancak Metaverse, sadece oyun ya da eğlence tarzı değil; aynı zamanda iş, eğitim, alışveriş ve sosyal yaşam için de bir alan geniş bir yelpazeyi işaret etmektedir.

Örneğin:
Oyun – Sanal dünyalarda çoklu oyunculu VR/AR destekli oyunlar.
İş dünyası – Sanal toplantılar, uzaktan ofis, çalışma ve iş birliği olanakları.
Ticaret – Sanal mağazalar, dijital ürün satışı, NFT ve Avatar kostümleri satışı.
Eğitim – Sanal sınıflar, simülasyon (benzetim) ile yaratılan öğrenim ortamları.
Etkinlikler – Konserler, defileler, sanat sergileri, konferanslar.
Turizm – Sanal  gerçeklik (VR), artırılmış gerçeklik (AR) ve 3D dijital ortamlarla, insanların fiziksel olarak seyahat etmeden bir destinasyonu deneyimleyebilmesini sağlamak.

Bu yazıda “turizm” üzerine yoğunlaşacağım. Çünkü ana felsefe olarak akılcı bir alt yapı hazırlığı yapılması ve her türlü mühendislik disiplininin işin içine girdiği bir önemli yapıdan bahsetmek gerekiyor. İleride de detaylı olarak göreceğimiz gibi turistlere gitmeden gezmek, gezmeden karar vermek, sanal ortamda detayları keşfetmek, gezi planının çeşitlendirmek gibi seyahati daha cazip kılacak niteliklerin eklenmesi olasıdır. Burada genel bir endişe veya eleştiri konusu olan turistin bu teknolojiyle tatmin olarak yerinden kalkmadan ve çok az para ile bir şekilde deneyim sahibi olacağı tezi geçerli görülmemektedir. Eğer yukarıda sayılan özelliklerin alt yapısı kapsam içinde yeterli şekilde uygulanırsa çok daha fazla cazip olan ve çekici bir sistem kurgusundan bahsedilebilir. Zaten asıl hedef akıllı cihazlar kullanımının avantajına odaklanmak olmalıdır. 

Turizmde Metaverse Uygulama Alanları

1. Sanal Seyahat Deneyimleri

* Kullanıcılar VR gözlükle Paris’te yürüyebilir, Kudüs’te tarihi yerleri gezebilir, bir safariye katılabilir.
* Özellikle yaşlılar, engelliler ya da seyahat edemeyenler için büyük olanak

2. Tanıtım ve Pazarlama

* Şehirler, yereldeki önemli yerleşkeler, doğal ve tabiat alanları, tarihi alanlar, müzeler, oteller, restoranlar, gibi turistin ilgisini çekebilecek her ürünün çok cazip, çekici ve interaktif tanıtımı yapılmasına olanak verir.

* Mekanları, oteller ve restoranları 3D ile inceleyebilir, planlama için gezi alanları, yürüyüş yolları, göletler, rafting yerleri seyahat öncesi çok daha fazla bilgi vererek motivasyon artırıcı etki yapabilir. Böylece birey ve toplu rezervasyon kararlarını kolaylaştırır.

3. Tarihi ve Kültürel Mirasın Dijitalleşmesi

* Kaybolmaya yüz tutmuş kültürel miras unsurları sanal ortamda korunabilir.
* Antik şehirler veya geçmiş dönemlerdeki yaşam tarzları canlandırılabilir.

{ "vars": { "account": "G-G5X01GEY79" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }