Turizm

Kartalkaya Komisyonu itfaiyecilere bir dokundu bin ah işitti

Kartalkaya yangını faciasını araştırmak için kurulan komisyona konuşan itfaiyeciler, belirsizlikten, mevzuat eksikliğinden ve teknik yetersizlikten dert yandı.

Abone Ol

21 Ocak’da Bolu Kartalkaya’daki Grand Kartal Otelde çıkan yangında 36’sı çocuk, 78 kişi hayatını kaybetmiş, sonrasında yangını araştırmak için TBMM bünyesinde “Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki Otel Yangınını Araştırma Komisyonu” kurulmuştu. Kurulduğundan bugüne çok sayıda kişi ve kurumu dinleyen komisyon, son olarak itfaiyecileri dinledi.

Komisyonda konuşan Tüm İtfaiyeciler Birliği Derneği Genel Başkan Yardımcısı ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Mehmet Olcay Bal, 234 ilçe ve belde belediyesinde itfaiye istasyonu bulunmadığını, bu durumun da can ve mal güvenliğinin sağlanmasını engellediğini söyledi.

234 belediyede itfaiye yok

Türkiye gazetesinde yer alan habere göre, Bal, "ulusal itfaiye teşkilatını temsil edecek bir kamu kurumunun olmamasının koordinasyon açısından sorunlar çıkardığına" işaret etti. "İtfaiyecilerin kullandığı araç ve malzemelerin tiplerinin standardı olmadığı gibi araçların ekonomik ömrünün olmadığına" da dikkat çeken Bal "112 ambulanslarında 5 sene ekonomik ömrü standardı varken itfaiye araçlarında böyle bir standart yok, dünya genelinde ise bu standart 10 yılla sınırlandırılmıştır. Birçok itfaiyemizde henüz bir kapalı garaj bulunmuyor" dedi.

İtfaiyecilerin haberleşme anlamında da ciddi sorunlarla karşılaştıklarını belirten Bal “İtfaiye teşkilatı, 112 Çağrı Merkezi içerisinde bulunan polis ve jandarmayla, 112 ambulansı ekibiyle telsiz üzerinden iletişim sağlayamamaktadır” ifadelerini kullandı.

'Gökdelenlerde çıkan yangınlara müdahale imkanı yok'

Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Ali Levent Çeri ise gökdelenlerde çıkan yangınlara müdahalede yaşanan zorlukları anlattı.

Hürriyet'teki habere göre, Çeri, "Ankara’da dört tane çok yüksek ölçüde bina var. Elya Royal Tower 195.5 metre, Türk Telekom Tower 192 metre, Elmar Tower 186 metre, Kuzu Effect 186 metre. İtfaiye Yönetmeliği’ne göre de konut ve iş merkezinin yüksekliği beraber 51.50’yi geçiyorsa itfaiye teknik olarak araç bakımından sorumlu değil, mimari yapısına orayı söndürecek akıllı yöntemler eklenmek zorunda kalıyor. Kuru boru sistemi, siprink sistem. Hani, 186 metrelik bir ‘tower’ı kurtarma operasyonu sırasında hiçbir itfaiyemizde, Türkiye’de ve dünyada, buna ulaşacak teknik imkân yok. Bunun teknik imkânını yapısal olarak çözmek zorunda kalıyor mimari sistem" diye konuştu.

'İtfaiyecilerin kafası karışık'

Çeri şu ifadeleri kullandı:

"Yangın yönünden risk görülen yerlerin kapatılıp kapatılmayacağı konusu da faaliyetinin durdurulup durdurulmayacağı konusu da hâlâ net değil. Bununla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bir görüş sorduk. ‘Bu konuda net olmayan, uygulamada zafiyet yaratacak şeyler var; bize bir açıklar mısınız?’ dedik. Yine, farklı cevaplar geldi maalesef. Biz itfaiyecilerin kafası karışık. Bizim üniforma birlikteliğimiz bile yok. Hepinizi şaşırtacak standart, bir örnek veriyorum: Adamın 5 bin metrekarelik bir ahırı var; sadece saman var, inek var ama beş kilometre ötede de 5 bin metrekarelik hidroelektrik ve hatta termik santral var. Bakın, içerikleri çok farklı, ikisinden de aynı şey isteniyor. Bir tanesinde saman var, inek var... Nükleer santraldan da ahırdan da aynı şey isteniyor."

Ali Levent Çeri, elektrikli otomobilleri söndürecek ekipmana da sahip olmadıklarını vurguladı.

{ "vars": { "account": "G-G5X01GEY79" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }