Kartalkaya’da 78 kişinin hayatına mal olan Grand Kartal Oteldeki yangın faciasıyla ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda, yangının basit önlemlerle önlenebileceğine vurgu yapıldı. Raporda, başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Bolu İl Özel İdaresi, Bolu Belediyesi ve ilgili diğer kurumlar, denetim görevini gerektiği gibi yerine getirmemekle suçlanıyor.
“Denetimler zamanında ve gerektiği gibi yapılmadı”
Raporda ayrıca otel ile ilgili yapı ve yapı kullanım ruhsatı verme, umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin ruhsatlandırılması ve önceden ruhsatlandırılması yapılan yerlerin denetimlerinin il özel idarelerinin yetki ve sorumluluğunda olduğu, ayrıca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerinin de gerekli denetimleri zamanında ve gereği gibi yapmadıklarından birinci derecede etkili oldukları belirtildi.
Termostatı bozuk grill plate cihazı...
Bolu Cumhuriyet Başsavcılığına sunulan uzman öğretim üyelerinden oluşan bilirkişi heyeti raporunda, yangının 03.16 sıralarında otelin 4’üncü katında bulunan restoran kısmındaki termostatı bozuk olan grill plate cihazının aşırı ısınması nedeniyle toplama kabında bulunan yağın da ısınması ve buharlaşmasıyla meydana geldiği ifade edildi. Yangının çöp bidonuna sıçrayarak büyüdüğü kaydedilen raporda LPG fleksi hortumunu eriyip alev almasıyla yangının büyüdüğü ifade edildi.
Merdiven boşlukları baca görevi gördü
Dumanın üst katlara ulaşmasında merdiven boşluklarının baca görevi gördüğü belirtilen raporda “Resepsiyon görevlisinin yangını öğrenmesiyle insanları tahliye edilmesi için uyarılmasında gecikmesi, yangın uyarı sistemlerinin çalışmaması veya yetersiz olması, çalışanların otopark ve lobi giriş kapılarını açarak ateşin ve dumanın otel içinde hızla yayılmasına sebep olması, personelin yangına müdahale konusunda bilinçsiz olması, merdiven ve asansörler otelde sonradan yapılan tadilat esnasında çatıdan doğal atmosfere çıkışları kapatılarak 11’inci ve 12’inci kat yerleşim yeri olarak düzenlendiğinden yangın gazları merdivenleri baca olarak kullanmış ancak dış atmosfere tahliye edilemedikleri için kısa sürede tüm oda katlarının süratle zehirli ve yanma gücü yüksek gazlarla doldu. Asansör boşluklarının baca vazifesi gördüğü, yangının ve dumanın diğer katlara yayılmasında etkili olduğu görüldüğünden binadaki tüm asansörlerin ve özellikle makine dairesi asansörlerin yeterli havalandırma ve dumandan arındırma bacası bulunmadığı, dumanın katlara yayılmasını engelleyecek asansör kuyularının basınçlandırılmadığı, dosya kapsamında asansör basınçlandırma hesapları yer almamıştır” değerlendirmesi yapıldı.
“Kültür ve Turizm Bakanlığının denetimleri özensiz ve yetersiz”
Bilirkişi heyetinin raporun Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ilgili dikkat çeken ifadeler yer aldı. Raporda Kültür ve Turizm Bakanlığının 2008 yılından bu yana 13 kez denetlediği ifade edilerek, “Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerinin özellikle can ve mal güvenliği, personelin niteliği ve eğitim düzeyi başta olmak üzere gerekli tüm denetimleri özensiz ve yetersiz yaptıkları, mevcut eksiklikleri tespit etmedikleri saptanmıştır” denildi.
İtfaiye eksiklikleri Bakanlığa ve İl Özel İdareye bildirmedi
Otel yetkililerinin talebi doğrultusunda Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü tarafından 16 Aralık 2024'te otelde denetim yapıldığının anlatıldığı raporda “Bina tahliye planları ve yangın ekipleri oluşturulmuş mu? Isı kaynakları kontrolü yangın emniyeti açısından önemli olmasına rağmen değerlendirilmemiştir. Heyetimizce yerinde yapılan incelemede muhtelif akaryakıt tankları, depoları, standart dışı bidonlarda benzinler, muhtelif LPG tüplerinin dikkate alınmadığı tespit edilmiştir. Parlayıcı ve patlayıcı madde değerlendirmesi, LPG ve doğal gaz algılama dedektörü hususu yangın emniyeti açısından çok büyük önem arz etmesine rağmen hiç değerlendirilmemiştir.” ifadeleri kullanıldı.
İtfaiye ayrıca, yaptığı denetim sonucu belirlediği eksiklikleri elektronik ortamda kayıt altına almamak, tuttuğu raporu İl Özel İdaresine ile Kültür ve Turizm Bakanlığına bildirmemekle suçlandı.
"İl Özel İdaresinin denetleme görev ve sorumluluğu var”
Bolu İl Özel İdaresinin de gerekli önlemleri almadığının altı çizilen raporda, “Otel ile ilgili yapı ve yapı kullanım ruhsatı verme, umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin ruhsatlandırılması ve önceden ruhsatlandırılması yapılan yerlerin denetimlerinin İl Özel İdarelerinin yetki ve sorumluluğunda olduğu, otelde yangına karşı gerekli önlemlerin alınıp alınmadığını periyodik sürelerde olmasa da denetleme görev ve sorumlulukları bulunmaktadır” denildi.
"Yangın basit önlemlerle önlenebilirdi”
Yangının öngörülebilir, basit önlemlerle engellenebilir ve sonuçları yok edilebilir yangın olduğunun altı çizilen raporda şu ifadelere yer verildi:
“İhmaller zincirinin olayın gerçekleşmesi, engellenememesi, yayılması ve çok fazla kişinin hayatını kaybetmesiyle doğrudan ilişkili ve illiyet bağının birçok noktadan birden fazla kere kuruldu. Otelin işletme belgesini veren ve onaylayan Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri inceleme konusu olayda denetim süreçlerinde yetersiz kaldıklarından, Bolu İl Özel İdaresi yetkilileri gerekli denetimleri zamanında ve gereği gibi yapmadıklarından, Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü yetkilileri gerekli tüm denetimleri özensiz ve yetersiz yaptıkları, mevcut eksiklikleri gereği gibi işlemediklerinden, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri gerekli denetimleri zamanında ve gereği gibi yapmadıklarından birinci derecede etkili olmuşlardır.
Otel sahipleri ve yönetim kurulu...
Otel sahipleri ve yönetim kurulu üyelerinin eksiklikleri bilerek gidermemeleri ve birden fazla sayıda ihmal sebebiyle otelin işletmesinden sorumlu genel müdür ve sıralı yetkili yöneticilerin eksiklikleri bilerek gidermemeleri ve birden fazla hususta gerçekleştirdikleri ihmaller sebebiyle mimari proje sorumlularının binanın tasarımındaki yanlışlıklar sebebiyle, görev yapmış iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının riskleri doğru öngöremedikleri, gerekli önlemlerin alınmasını sağlamadıkları, iyileştirme ve düzeltmeleri yapmadıkları ve ilgili makamlara bildirimde bulunmadıklarından, otelde kurulu LPG tesisatında yukarıda belirtilen ihmalleri gerçekleştiren yetkili ve sorumluların birinci derecede asli kusurludur.”
Ne olmuştu?
Kayak merkezi Kartalkaya’da 21 Ocak’ta sömestr tatilinde gece saatlerinde Grand Kartal Otel’in restoran bölümünde başlayarak tüm binayı saran yangında 78 kişi yaşamını yitirdi. Yangının ardından başlatılan soruşturma kapsamında 31 şüpheli gözaltına alınırken aralarında otel sahibi Halit Ergül, otelin genel müdürü ve aynı zamanda otel sahibi Ergül’ün damadı Emir Aras, İl Özel İdare Genel Sekreteri Sırrı Köstereli, İtfaiye Müdürü Kenan Coşkun, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Gülener’in de bulunduğu 22 şüpheli tutuklanmış, bunların içinden 8'i adli kontrol şartıyla olmak üzere 9 kişi serbest bırakıldı.